Борисов разпоредил на Добрев да обмислят съкращенията във ВМЗ-Сопот. Снимка: архив, БТА

Oт ВМЗ-Сопот трябва да бъдат съкратени 700-800 работници, за да може дружеството да бъде приватизирано, защото никой не го иска с 3200 души състав. Това заяви в интервю за Дарик премиерът Бойко Борисов в коментар за ескалацията на протестите в града.

Премиерът смята, че не може да се продаде предприятието с такъв колективен трудов договор, тъй като няма купувач, който да го вземе с 3200 души.

„Разпоредил съм на Делян Добрев и Тотю Младенов да отиват и по програмите за заетост 700-800 човека трябва да бъдат съкратени и да минат по програма на социалното министерство. Иначе приблизително 100 000 лева на ден ни струва на данъкоплатците този завод", каза министър-председателят.

Той посочи, че частните военни заводи държат 600-700 души, а във ВМЗ работят 3200 човека. „На госпожата, която ми пращаше лук, всичките й пръсти са със златни пръстени. А ми праща лук. Аз нямам пръстени и никога не съм имал", коментира Бойко Борисов.

Още по темата
През декември миналата година по време на поредните протести на работниците във ВМЗ-Сопот под мотото „Гладни сме“, жена символично подари вечерята си на Бойко Борисов и  Делян Добрев - филия хляб, лук и чубрица. 

Вчера Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол прекрати процедурата за приватизаия на ВМЗ-Сопот.

Причината за това е, че единственият кандидат да купи оръжейния завод "Емко" ЕООД не е платил депозита, който е трябвало да внесе днес след подаването на офертата.

По-рано днес икономическият министър Делян Добрев заяви, че без структурни промени и съкращение на персонал за ВМЗ-Сопот няма да се намери инвеститор, който да иска да го приватизира. А единственият изход оставал продажбата на завода.

По думите на Добрев от днес икономическото министерство започва активен диалог с представители на синдикатите, за да бъдат направени известни реформи в предприятието. Голяма част от тях са свързани именно със съкращаването на голям брой от работниците.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase