Снимка: БТА

10% от това, което произвежда държавата като брутен вътрешен продукт, се заделят 10% за пенсионерите, твърди министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов.

За 2013 г. се предвиждат с 600 млн. лв. повече спрямо средствата, отпуснати през настоящата, посочи Младенов. По думите му в края на тази година не са получени всички средства от европейските фондове и това е затруднило бюджета на страната.

Министърът откри Дом за стари хора в троянското село Добродан. Идеята за изграждането на новата социална услуга е дошла след внесена през 2007 г. подписка на 1600 пенсионери от района.

Домът е разположен в сградата на бившето училище в селото и е бил изграден на 3 етапа в периода 2009-2011 г. съобщи кметът на общината Донка Михайлова. Социалното заведение разполага с 12 двойни и 4 единични стаи и е с капацитет за 28 души.

Младенов изтъкна, че още от тази година е осигурено финансирането на новата услуга в Добродан на стойност 200 хиляди лева годишно.

"Правим всичко възможно в кризата не да намаляваме, а да увеличаваме. В състояние на тежка икономическа криза ние не намалихме нито една услуга, напротив разширихме броя на услугите, които се правят в нашата държава", подчерта той.

На откриването присъстваха още изпълнителният директор на Агенцията за социално подпомагане Ивайло Иванов, народни представители, областният управител на област Ловеч Ваня Събчева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase