Снимка: Dnes.bg

Учени от Института по зеленчукови култури “Марица” в Пловдив създадоха нов сорт жълто-оранжеви домати, който съдържа веществото бета каротин. Продуктът е препоръчителен за бебета заради големия процент на витамин А в него.

Каротинът е пигмент, който може да се натрупва в черния дроб и да се преобразува във витамин А. Досега най-често подобен провитамин децата са приемали чрез морковите. Учените обаче твърдят, че в тях лесно се натрупват нитрати, докато това не се случва с новия сорт жълто-оранжеви домати. 

"Отличават се по вкусовите качества и по високата биологична стойност, те са изключително подходящи за детски храни”, заяви пред Dnes.bg Даниела Ганева, която работи като главен асистент в института.

В пловдивския институт се оплакват от липсата на достатъчно средства. Един служител получава средно по 500 лева заплата и се грижи за декар и половина земеделска площ.

Въпреки финансовите проблеми обаче учените не се отказват да изобретяват нови сортове плодове и зеленчуци. Преди година те създадоха нов сорт кафява чушка и първия сорт българско брюкселско зеле.

"Проблеми с отглеждането на домати и селекцията нямаме, но средствата не достигат за създаване на нови сортове домати и нови селекции”, твърди д-р Венелина Янкова.

Учените се надяват държавата да инвестира и в наука, за да се създават нови биологично чисти плодове и зеленчуци.

Те успокояват, че в българските червени и розови домати няма наличие на израелския ген RIN. В превод името означава никога неузряващ.

„Този ген се използваше в холандската и израелската селекция, в България не се използва, той служи за увеличаване на периода на съхранение и твърдостта на плодовете.”, заяви още д-р Янкова.

Между 50 и 60% от българските домати тази година са засегнати от гъсеници и изгниват. По тази причина пазарът е залят с вносни зеленчуци, а родните държат необичайно високи цени.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase