Снимка: архив Булфото

През месец юли имаме покачване на консумацията на ток по Черноморието с над 30%, което е доста значително”, заяви пред Dnes.bg говорителят на EVN - България Крум Косев.

От компанията отчитат пик на потреблението на електричество по морето.

„От наша страна са взети мерки за нормална работа на съоръженията въпреки тежкия режим, при който те са подложени да функционират в момента”, каза още Косев.

Високите температури, постоянно включените климатици и големият поток на туристи са натоварили максимално електропреносната мрежа по Черноморието.

За да избегнат сривове в доставката на ток, EVN са изградили 80 километра въздушни кабелни линии, 40 нови трафопоста, а съоръженията са инспектирани след тежката зима. В големите курорти като Несебър, Поморие, Слънчев бряг, както и в Бургас, са разположени допълнителни аварийни групи.

„По времето на все още активния летен сезон, разбира се, очакваме значителни товари по електроразпределителната мрежа, в готовност сме да реагираме адекватно”, коментира още Крум Косев.

В по-малките курорти, където се наблюдава огромно количество туристи като Свети Влас, Елените, Приморско и Китен, също са разположени аварийни екипи на компанията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase