Симеон Дянков. Снимка: архив, Булфото

Вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков обяви, че Комисията за бедствия и аварии има готовност за получаване на заявките за възстановяване на щетите от земетресението.

По думите му първоначално ще бъдат получавани заявки за обществените сгради – детски градини, училища болници и др., така че още от понеделник да започнат възстановителните работи.

"За частните сгради държавата също ще помогне, но ще е необходима и дарителска кампания", каза той пред bTV.

По думите му има начин парите, които държавата е получила като ДДС от даренията, също да бъдат дадени за каузата.

Дянков каза, че има процедура за реакция при извънредни ситуации и тя е била задвижена около 10-15 минути след първия трус.

"За такива неща няма система за ранно реагиране. То става няколко минути след това", каза той.

Още в нощта на силното земетресение премиерът наредил на Дянков да бъде в пълна готовност. Доста от министрите били на обиколка по язовирите в региона, за да извършат оглед и да се избегне ситуация, подобна на Бисер, каза той.

"Всички язовири в региона, а и в цялата страна удържаха", каза Дянков.

За кризата

"Ако бързо не се направят реформите в началото на кризата, след това е тежко", смята той.

Симеон Дянков посочи, че е получил длъжността председател на Надзорния съвет в Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) заради фискалната политика на България. Това, по думите му, ще означава по-тясно сътрудничество с финансовата институция.

Финансист №1 се похвали и с високите приходи в хазната от акцизи. Постъпленията за месец април са рекордни. Според него това се дължи не на по-високи обороти, а на излизането им на светло.

"Правителството се фокусира около увеличаването на доходите на хората, отколкото около намаляването на ДДС. Пенсиите ще се вдигат с бюджета на 2013 година", обяви още Дянков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase