Снимка: Dnes.bg

Палатковият лагер на ромите, обитавали съборения блок 20 в Ямбол, вече е премахнат.

От няколко дни багери разчистват поляната, която по принцип е предназначена за футболно игрище, но бе превърната в жилищна площ.

Акцията е предварително планирана и цели окончателното премахване на нерегламентираните постройки от подръчни материали.

Въпреки недоволството на ромите - от общината са категорични, че няма да допуснат повторно изграждане на палатков лагер. 

В близост до мястото от месец е разположен офис на полицията, както и 24-часово присъствие на служители от сектор Превенция и опазване на обществения ред.

Още по темата

По информация на социалните служби, общинската администрация и УНИЦЕФ България, без вариант за настаняване в жилище при близки и познати е само едно семейство, като неправителствени организации търсят възможност за решаване на този проблем.

Dnes.bg припомня, че през септември 2010 г. бе съборен блок №20, разположен в ямболския квартал „Райна княгиня“ заради опасността за живота и здравето на обитателите му.

Тогава Община Ямбол пое транспортните разходи на семействата до посочен от тях адрес.

Една част обаче от обитателите на съборената жилищна сграда изградиха с подръчни материали палатков лагер в непосредствена близост до съборения блок и останаха там седем месеца.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase