Снимка: Булфото

Свещениците от Пловдив въстанаха срещу проверките, които прави в цялата страна Инспекцията по труда преди Великден.

Проверяващите следят дали поповете и църковните служители имат сключени трудови договори и дали се внасят осигуровките на назначените лица.

На специална свещеническа конференция в Града под тепетата божиите служители приеха специален текст със звучното заглавие "Право на отговор на свещенството от Пловдивска епархия".

В документа се казва, че свещениците са изненадани от действията на органи на светската държавна власт, които били подтикнати да проверяват спазването на трудовото законодателство в Българската православна църква именно в дните на Великия пост.

"Ако органите на българската държава са решили именно в тези дни да издевателстват върху Църквата си, отговорността е тяхна. Ако служителите на тези органи – наши братя и сестри православни християни, са съгласни с това, грехът е техен. Вратите на нашите храмове са винаги отворени. Нека заповядат и проверяват“, отбелязват свещениците в документа си и продължават:

"Дано не забравят да се прекръстят пред праговете на домовете Божии, в които техните майки и бащи, баби и дядовци от векове са се молили и на които всякога безкористно са помагали”.

Още по темата

Хората на Бога наричат инспекторите от Инспекцията по труда „светски служители” и се надяват, че те проверяват „скромните хиляди свещеници”, след като са се уверили, договорите на останалите няколко милиони българи са спазени.

"Ние нямаме нужда да бъдем „уреждани служебно” с трудови договори. Нашият митрополит и епархийският съвет са се погрижили да бъдат платени данъци, осигуровки и прочие отчисления. Имаме обаче и нещо повече. Имаме неписан договор с Нашия Господ Бог Иисус Христос, който с акта на ръкоположението ни от нашия митрополит ни задължава да се грижим за спасението на Богохранимия православен народ.

Без право да свалим расото в края на осемчасовия работен ден. Договор пожизнен. Много по-силен от светските закони. Договор свещен, който спазваме безпрекословно.”, казват още свещениците.

В заключение духовниците от Пловдивската епархия казват:

"Жалко е, че наши братя – свещеници от други епархии, позволяват да бъдат превърнати в инструмент за нанасяне на нови удари срещу мъченическата Българска православна църква. Дано техните господари са им платили достатъчно.

Толкова, че да могат да откупят греха си срещу Църквата и народа пред Онзи, който ще съди всички ни. Ако смятат, че това изобщо е възможно".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase