Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Близо месец преди Великден Инспекцията по труда започна проверки в храмовете из цяла България. Екипи от инспектори обикалят църквите и проверяват дали поповете имат сключени договори с митрополиите по райони. Следи се и дали се внасят осигуровките на назначените лица.

Акцията започна без много шум, за да не бъдат предупредени свещениците. Като цяло се проверява изрядни ли са документите за назначаването на църковни служители и изобщо има ли налични такива.

Още по темата

Проверка на Dnes.bg показа, че няколко часа след началото на инспекцията в храмовете не можеше да се намерят попове, а само продавачи на свещи.

Едни от вярващите подкрепят проверките, други обаче ги укоряват.
„Нищо че са духовници, на много от свещениците не им е чиста работата”, смята 24-годишният Мариян Иванов.

„По принцип всеки трябва да се провери, но защо точно преди такъв голям празник като Великден”, попита пенсионерът Генади Георгиев.

„Законите са за всички, но едва ли поповете биха ги нарушили”, е мнението на 40-годишната Златка Петрова.

От Инспекцията по труда уверяват, че акцията в храмовете не е направена умишлено преди Великден, а е заложена за провеждане още преди месец и цели да покаже дали се правят нарушения в църквите, защото подобни проверки не са правени скоро.

Масираната инспекция ще продължи до следващия четвъртък и тогава ще се разберат и резултатите от нея. Законът предвижда глоба в размер на 15 хиляди лева за работодател, който не е сключил договор с работника си.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase