Снимка: БГНЕС

Средно по 80 жилища и по 250 души ще се паднат на един преброител от пробното преброяване на населението от Националния статистически институт, съобщава БТА.

Пробното преброяване, което ще започне на 1-ви и ще приключи на 14 септември тази година, ще се проведе в населени места в три области – Стара Загора, Плевен и Велико Търново.

То ще обхване по един квартал в областния град и съответно селата Копринка и Габарево в Старозагорско, Гривица край Плевен и Дебелец близо до Велико Търново.

Предвижда се при пробното преброяване да бъдат обхванати около 35 000 души. По данни на НСИ в края на 2009 г. населението на България е около 7 563 000 души.

Още по темата
22 юни 2010 20:43

Идеята е да се възпроизведе основното преброяване, насрочено за март 2011 г. То ще е тест за бъдещата организация и ще даде предварителна представа за броя на хората, които ще използват интернет за преброяването.

За първи път хората от цялата страна ще могат да попълнят електронен преброителен формуляр. Преброяването чрез интернет ще бъде възможно по всяко време на денонощието в периода от 8,00 часа на 1 септември до 8,00 часа на 7 септември 2010 г.

Хората, преброили се онлайн, задължително ще получат системен уникален код, който трябва да предадат на преброителите при посещението им в техните домове.

С него те ще удостоверят, че се попълнили електронния вариант на преброителната карта.

На 7 септември 2010 г. в 8,00 часа ще започне класическото пробно преброяване. То ще приключи в 20,00 часа на 14 септември.

***

В 130-годишната демографска история на България са извършени 16 преброявания на населението.

Първото е направено на 31 декември 1880 г. в Княжество България. Проведено е и преброяване на населението в Източна Румелия, което по различни причини се смята за неуспешно.

Първото преброяване за XXI век е от 1 март 2001 г. Тогава за първи път датата и периодът му не са традиционно в началото или в края на годината, а в съответствие с препоръките на Евростат.

При това преброяване данните за България стават съпоставими с тези от другите европейски страни и са част от данните за Европа и за света като цяло.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase