Снимка: БГНЕС

Нора Джакова донесе втора титла на Косово от Олимпийските игри в Токио, след като триумфира в категория до 57 кг на турнира по джудо за жени в японската столица.

28-годишната Джакова, която е европейска шампионка от 2018 година и бронзова медалистка от световния шампионат тази година, победи на финала с "ипон" Сара-Леони Сизик от Франция.

Това е второ златно отличие за Косово от Токио 2020 и общо трето в историята на страната след приемането й за член на МОК през 2014 година. Всичките три отличия са в джудото.

Бронзовите медали спечелиха Цукаса Йошида (Япония) и Джесика Климкейт (Канада). Двете завоюваха първи олимпийски отличия в кариерата си, предаде БНР.

Българката Ивелина Илиева, която отстъпи на канадката, завърши на девето място.

Японецът Шоней Оно е олимпийски шампион в джудото в категория до 73 килограма при мъжете. Във финала той победи с "вазари" грузинеца Лаша Шавдатуашвили. Шоней Оно е шампион в същата категория и от олимпийските игри в Рио де Жанейро през 2016 година, както и трикратен световен шампион.

Бронзовите медали в категорията спечелиха южнокореецът Ан Чам Лин, който се наложи в малкия финал над азербайджанеца Рустам Оруйев с вазари, и монголецът Цогбаатар Ценд-Очир, който победи с ипон канадеца Артюр Маржелидон.

Спортни новини четете на Gol.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase