Снимка: Reuters

Тенисистката Серина Уилямс определи като „невероятно сексистко“ и „расистко“ изказване на президента на руската тенис асоциация и член на МОК Шамил Тарписчев, в който той нарича световната номер 1 и нейната сестра Винъс „братята Уилямс“.

Заради изказването си Тарписчев е свален от поста си за 12 месеца и е глобен с 15 хил. паунда от женската тенис асоциация. На пресконференция преди началото на турнира в Сингапур Серина Уилямс призна, че се е почувствала наранена от подмятанията на Тарписчев.

„Смятам, че те са безчувствени, изключително сексистки и расистки едновременно“, заяви Серина. По думите й много хора също са били засегнати от коментарите на президента на руската федерация по тенис. Уилямс заяви, че човек на неговата позиция не би трябвало да прави такива коментари.

Тарписчев от своя страна се извини, но заяви, че неговият коментар е бил изваден от контекста. „Не съм искал да нараня или да се подигравам с който и да е спортист“, заяви той. „Съжалявам, че шегата, която направих, беше извадена от контекста и преведена на английски, за да й се обърне чак такова внимание“, допълни още той.

Тенис асоциацията на САЩ определи изказването на Тарписчев като осъдително, а решението на женската тенис асоциация като правилно.

Изказването на президента на руската асоциация беше осъдено и от Мария Шарапова.

Днес Серина Уилямс ще играе срещу сръбкинята Ана Иванович, припомня Гардиън.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase