Снимка: Bulgaria ON AIR

След първо класиране над 10 хиляди деца в София остават вкъщи и няма да отидат на държавна детска градина. Родители и неправителствени организации настояват за спешни мерки, както за построяването на нови детски градини, така и за промяна на начина, по който се класират децата.

"Процесите са инерционни и не могат да се решат за половин година или една година, но за две-три би трябвало да могат да се решат. Преди 18 години 2 години спорехме с Фандъкова, че има 3000 места недостиг. После се увеличиха, стигнаха до 18 000 през една година и вече стабилно си седят към 10 000 ежегодно, като това означава, че трябва да се строят детски градини", заяви председателят на Дискусионен клуб за социална местна политика Николай Белалов в студиото на "България сутрин". Той подчерта, че няма как без ударни мерки тази ситуация да се промени.

"За съжаление все още не виждаме тази промяна откъм това по-голям процент деца да бъдат приети и да не се получава всяка година едно и също нещо, сякаш тъпчем на едно място и няма прогрес. Родителите изпадат в голяма безизходица и не знаят как да си организират работното време, гледането на деца", отбеляза Красимира Мегданска пред Bulgaria ON AIR.

По нейни думи най-добрият вариант за справяне с проблема е строеж на нови детски градини, тъй като промяна в системата не е ефикасен начин.

"Четох, че искали да променят приемът да не е по адресна регистрация, а по местоживеене, което е отново преливане от пусто в празно. Хората ще се разделят на за и против, но няма да има увеличаване на бройката на приети деца", каза Мегданска.

Стефани Стоин бе категорична, че трябва да се променят критериите, по които се приемат децата в детските градини.

"Трябва да се помисли за подредбата на тези точки и как да има места и за децата, които са по социален критерии, и за тези със специални образователни потребности. Ние не искаме изобщо да делим децата на едни или други, но нека имат равен шанс. Сега се получава така, че дори и близначета, заради един от критериите, не са приети", посочи Стоин.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase