Снимка: архив, БулФото

Нивата на заплащане в София вече са равни на тези в почти всички балкански столици. Единственото изключение е Солун, където те са по-високи. Това е заявила кметът на София Йорданка Фандъкова пред КНСБ, съобщиха от пресцентъра на синдиката.

Фандъкова е представила на ръководството на КНСБ и на представители на ключови федерации проекта на бюджет на столицата.

Нивата на заплащането и на разходите за труд като цяло са съпоставими с тези в останалите големи градове в региона - брутна средна заплата в София е 663 евро, в Белград е 647 евро, в Букурещ - 627 евро, Скопие - 526 евро и Солун - 1455 евро, е посочила Фандъкова.

По думите на столичния кмет в София отдавна вече не стои въпросът за ниската цена на труда като фактор за инвестициите, проблемът по-скоро е свързан с подготовката на кадрите.

Крайно време е темата за доходите да се превърне в национална кауза, така че през 2017-2018 година заплатите у нас да се равняват поне на тези в съседните балкански държави, е заявил президентът на КНСБ Пламен Димитров.

По данни на синдиката у нас заплащането в момента е с 22% по-ниско от това Румъния и цели 35 на сто по-малко от това в Сърбия.

Според Димитров, за да се измъкне страната от демографската криза, да спре изтичането на хиляди българи от страната, увеличението на доходите трябва да се превърне в обща кауза на всички политически сили през следващите години.

Той е посочил и трите сфери, които останаха ощетени от разпределянето на средствата в бюджет 2017. Това са социалните заведения, секторът "Училищно и детско здравеопазване" и науката.

Проектът за бюджет на София е в размер на 1,2 млрд. лв., е станало ясно още на дискусията. Основният му приоритет е да се развива столицата като "зелен" град и място за иновации.

През 2017 година ще продължи ремонтцй и изграждането на градска пътна инфраструктура, като се предвижда изграждането на 30 улици в различни софийски квартали, ще бъдат увеличени двойно средствата за възстановяване и поддържане на междублокови пространства, ще бъде увеличен графикът за миене на улици.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase