Снимка: Булфото, архив

42 паралелки са закрити след трето класиране за прием в столичните училища при утвърдени 292, съобщи началникът на столичния инспекторат по образование Ваня Кастрева пред "Монитор".

От тях 28 са профилирани класове, а 14 – професионални. "До началото на месец септември 8 паралелки от професионалните гимназии и 7 профилирани паралелки следва да постигнат минималния брой от 18 ученици в паралелка, за да бъде утвърден и техният държавен план-прием", посочи Кастрева.

Сред закритите паралелки са такива за нови професии като "Спедитор – логистик", специалност „Транспортна и складова логистика“ в Професионалната гимназия по транспорт "Макгахан" и "планински водач", специалност "Туризъм“ в 192-ро СОУ.

След трето класиране е закрита и специалността "Радио и телевизионна техника" в Професионалната гимназия по аудио-, видео- и телекомуникация "А.С. Попов".

Без шанс да формиране на клас е останала и специалността "Производство на хляб и хлебни изделия" в Професионалната гимназия по хлебни и сладкарски технологии.

Закрити са и паралелки в средни училища като 1-во СОУ, където не е реализиран прием с профил чуждоезиков с испански език, в 21-во СОУ и 105-о с английски и др.

В 21-во средно училище не е просъществувала паралелка с профил природоматематически с английски език, а в 55-о пък е закрита паралелка с профил "Спорт".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase