Изведоха Коджейков на носилка. Снимка: архив, Булфото

Бившият полицай Петър Коджейков, който стреля по дъщеря си и по полицаи и държа като заложник съпругата си в дома им в столичния кв. "Стрелбище", е бил обезвреден с успокоителни.

Бил е покосен от разстояние със сачма с медикаменти за успокоение, пише "Труд", който се позовава на разследващите.

Още по темата

Така след продължилата близо 22 часа заложническа криза към 15 часа вчера 69-годишният мъж бе изкаран на носилка от кооперацията, в която живее.

Всичко започна към 17 ч в събота. Тогава 40-годишната му дъщеря Гергана подава сигнал в полицията, че баща й е стрелял по нея. За щастие жената е останала невредима. Неутрализирането на мъжа продължи толкова дълго, тъй като в дома му през цялото време беше съпругата му Наташа. Тя е тежко болна - неподвижна и на легло. Жената бе изнесена също на носилка час преди съпругът й да бъде обезвреден. Тежковъоръжени полицаи качиха със стълба носилката и я внесоха през прозорец в жилището. Още тогава главният секретар на МВР Георги Костов обясни, че колегите му са действали професионално и извеждането на жената е останало скрито за Коджейков.

Бившият полицай наскоро получил инсулт. Докато полицаи и психолози разговаряли с него, му личало, че има психически проблем. На моменти не можел да разпознае роднините си.

"Той е в такова състояние, че няма да може да даде логично обяснение точно към сегашния момент. Получи определени успокоителни лекарства след видимата си нервна превъзбуда", коментира Костов след края на заложническата криза.

Държал незаконни оръжия

Петър Коджейков е държал в апартамента си поне две незаконни оръжия и боеприпаси. Като служител в МВР преди години имал и законен пистолет, който обаче е върнал още през 1996 г. Бил началник на Четвърто РПУ, а след това заел ръководен пост и в Шесто РПУ. След като се пенсионирал, започнал охранителен бизнес. Отказал се през 2011 г. Чичо е на ген. Тодор Коджейков - бивш шеф на НСО, който оглави правителствения авиоотряд.

Грижел се много за жена си

Барикадиралият се мъж се е грижел много за болната си съпруга Наташа. В това бяха категорични всички от комшиите на семейството. Те не можеха да си обяснят как е възможно да стреля и по дъщеря си.

"Той много се гордееше с нея. Не знам какво работеше дъщеря му, но винаги е говорел мило за нея", обясни съседът Христо Христов. Той добави, че не е виждал Коджейков от година, спрял да излиза.

Страдал по социализма

Петър Коджейков е страдал по социализма. Негови съседи разказаха вчера, че често споделял с тях, че изпитва носталгия по времето преди 10 ноември 1989 г., защото тогава е работел в милицията. Говорел и че тогава животът е бил много по-подреден.

Стреля 2 пъти по полицаи

По време на преговорите Коджейков на два пъти използвал оръжието си. Чу се изстрел от кооперацията към 9 ч. Оказа се, че е стрелял по полицай. Униформеният е останал невредим. Други три изстрела проехтяха непосредствено преди Коджейков да бъде изнесен на носилка. И тогава се размина без ранени.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase