Снимка: Булфото, архив

В следващите дни ще започне подготовка на процедура за обявяване на конкурс за главен архитект на София,  съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова.

Още по темата

Тази стъпка се налага, след като вчера настоящият главен архитект на столицата Петър Диков обяви, че ще освободи поста от 9 февруари. Като основен мотив за решението си той посочи, че от десет години е на поста и е време да се оттегли.

"Ще уважа молбата за оставка на арх. Диков", обяви пък днес Фандъкова и призна, че е знаела за решението му.

Въпреки критиките, които бяха насочени към Диков като главен архитект, от думите й се разбра, че е била доволна от работата му.

"През тези години арх. Диков беше част от екипа на Столична община, която подготви и реализира редица проекти, затова искам да му благодаря за нашата съвместна работа, както през годините, в които кмет беше Бойко Борисов, така и за последните години", каза тя.

Като пример да добре изпълнени проекти Фандъкова посочи метрото и Околовръстния път.

"За мен много добър резултат е и изработването на подробните устройствени планове за около 60% от града. Това, което очаквам от тук нататък е да се ускори работата по изработване и приемане на подробни устройствени планове, както и много важната задача за промяна и предложения за промяна в общия устройствен план. Една задача, която екипът на арх. Диков изпълнява", посочи Фандъкова.

Според нея Диков е успял да подготви и да дигитализира голяма част от дейността на направление Архитектура и градоустройство, но все пак са нужни и промени, за да се подобри работата там.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase