Снимка: архив Булфото

160 кръстовища в столицата ще бъдат с централизирано управление, съобщи ресорният зам.-кмет в Столичната община Любомир Христов, който представи концепция за управление на трафика в града "Умни градове".

"Започваме реализацията на проект, който е свързан с автоматизираната система на трафика в града и подобряването на условията за движение в столицата", обясни той.

По думите му с нарастването на автомобилното движение в големите градове по естествен начин се достига до необходимостта от ефективно-динамични управления на кръстовищата и изграждането на централизираната система.

"Стотици хиляди датчици ще бъдат монтирани поетапно. Това ще оптимизира трафика и ще доведе до по-добро качество на живот, повишена безопасност и намаляване на инцидентите", обясни зам.-кметът.

Той посочи, че системата ще работи с контролер - компютър, който се монтира в таблото на всяко кръстовище. Ще бъдат монтирани различни видове детектори и електромагнитни датчици. Централизираната система включва център за управление, работни постове за служители и централизиран софтуер. При увеличаване на трафика - системата ще увеличава зеления сигнал, обясни Христов.

На практика до края на 2016 година системата ще обхване всички натоварени кръстовища в града, категоричен бе той.

По думите му акцент в новата система ще е даването на предимство на приоритетните превозни средства - линейките и градския транспорт.

"Ставаме свидетели как хора губят своя живот, защото не са успели да получат помощ навреме. Това е един много важен приоритет, който ще бъде съществена част от системата", каза още Христов.

По отношение на пешеходците също се въвежда нова организация на тяхното пресичане.

"Ще се инсталира бутон за пресичане. Това е ключов елемент на системата. С натискането му се заявява наличието на хора, които искат да пресекат. Спестява се време за хората", обясни той.

"Въведени са и системи за оповестяване на пешеходците, че изтича зеленият сигнал. За автомобилите и пешеходците ще има три последователни премигвания на зеления сигнал, което ще акцентира вниманието им, че предстои светването на червен сигнал. Не на последно място е системата за звуково оповестяване, както и видеонаблюдението за реалната ситуация в тези кръстовища. Това би могло да се използва и за чисто полицейски нужди", каза още Любомир Христов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase