Д-р Иван Колчаков. Снимка: Булфото, архив

Въпреки заканата на здравния министър Петър Москов, че "Софиямед", където акушерка преби бебе на дни, че лицензът за някои дейности може да бъде отнет, защото са има констатирани нарушения на стандарт в отделението по неонатология, ръководството на болницата е убедено, че това не може да се случи.

"В никакъв случай не очаквам да ни отнемат лиценза защото няма основание. "Софиямед" е демонстрационна болница, оборудвана от два от световните гиганти на медицинското оборудване, качеството на медицинската услуга е "на върха на България" и е напълно осигурена по отношение на кадрите", увери д-р Иван Колчаков, представител на ръководството на болницата, по bTV.

Още по темата

Той отрече да се чувства виновен заради пребитото бебе от акушерката Емилия Ковачева.

"Ако някой от вашата телевизия се хвърли от 6 -тия етаж и умре, цялата телевизия ли ще е виновна", попита той водещия.

"Една българка извършва едно неочвешко необосновано деяние", посочи Колчаков, като допълни, че "25 процента от българите са с психични заболявания, 90% са с депресии, а те може да преминават в агресия".

Той призна обаче че болницата има дефицит на микропедиатри и неонатолози, но така било в цялата страна. По думите му специалистите по неонатология са едва 100 в цялата страна, а се раждат бебета в 200 болници.

Д-р Колчаков допълни, че не познава Емилия Ковачева, но "до момента тя има много добра характеристика като документи, като бекграунд, като грижа към децата". Акушерката е получавала над средната заплата за тази длъжност в София.

На месец от началото на годината са й се събирали по 60 часа извънреден труд на месец, като това било в рамките на нормалното, а 24-часови смени имало и в Германия и Англия. "Аз като анестезиолог съм полагал по 120 часа извънреден труд в началото на трудовия си стаж", даде като пример той.

Колчаков преповтори тезата на болницата, че бебето е получило най-добрата възможна грижа и не отговарят на истината предварителните заключения на медицинския одит, че цял ден лошото състояние на детето не е било забелязано навреме.

"Софиямед" е най-бързо нарастващата болница като търсене на пациентите", така той обясни средствата, които лечебното заведение получава. По думите му "Софиямед" е получила 93% от миналогодишния си бюджет, докато "Пирогов" са разполагали с 99% при обща норма от 95%.

Що се отнася до разликата от 2 млн. лева в полза на частната болница, отговорът беше "това са допълнителни пари на база дейности, пациентът е господар на здравната система".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase