Архив: Булфото

Художници, архитекти, инженери и общински съветници се обявиха против демонтирането на паметника "1300 години България". На пресконференция днес те определиха като абсурдно проекторешението на Столичния общински съвет за преместването на монумента.

Още по темата
"Как ще стане това - ще откачим фигурите, бетоновите основи обаче не може да се нарежат на ръка и като детска играчка да бъдат преместени. Трябва да се взривява", заяви авторът на паметника проф. Валентин Старчев, цитиран от БТА.

Според него където и да се премести, ще трябва да се построи отново, което ще струва милиони.

Той посочи, че когато е започнало проектирането на паметника, пространството около него е било чисто и не е имало условие да бъде на мястото на мемориалните плочи на загиналите войници от първи и шести пехотен полк.

Навремето там имаше казарма и премахване й доведе паметните плочи да бъдат съхранени на ново място, обясни Старчев. Според него и двата паметника трябва да съществуват.

Председателят на Съюза на българските художници Любен Генов посочи, че преместването на паметника е в противоречие с авторските права. Той заяви, че художниците също подкрепят възстановяването на мемориала на загиналите войници, но не с механично налаганата идея за старото му място.

Председателят на групата на БСП в Столичния общински съвет Милка Христова подкрепи запазването на паметника "1300 години България" на мястото му пред НДК и неговото обновяване.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase