Снимка, архив Булфото

Проблемът с паметника пред НДК трябва да се реши до края на годината. Това заяви кметът на София Йорданка Фандъкова, която инспектира ремонтните дейности в парка пред НДК.

Градоначалникът допълни, че по въпроса е имало сериозни дискусии. В Общинския съвет предстои да бъде внесен доклад за съдбата му и той трябва да реши какво ще се случи с паметника.

"Моето мнение е, че паметник няма, има само останки от паметник. На два пъти Столична община финансира демонтажа на опасни елементи от паметника“, обясни Фандъкова.

За парка от 160 дка пред НДК тя заяви, че е строен преди 45 години и оттогава е имал само частични ремонти. По думите й той е от малкото проекти, в които финансирането на Столична община е много по-голямо от финансирането по ОП „Регионално развитие“

"Близо 5 млн. лева са безвъзмездни, останалите успяхме да осигурим от бюджета, така че целият парк да се ремонтира и възстанови", подчерта Фандъкова.

Останалите елементи, по които ще се работи, са осветлението не само в парка, но и осветлението по околните булеварди, което означава цялостен интегриран проект, допълни тя.

Кметът очаква първият етап от ремонта да приключи до края на годината. "Заложили сме около 4 млн. от бюджета за следващата година, така че ремонтът да се завърши цялостно“, добави още кметът на София.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase