Снимка: БТА

Гражданите да се включат в почистването на шума, листа, клони, натрупани след вчерашната буря, пред магазини, офиси, междублокови пространства в столицата и да ги оставят до съдовете за смет, а не вътре в тях, апелира директорът на Столичния инспекторат Веска Георгиева.

Тя каза пред БТА, че фирмите по почистване работят във всички райони на града още отпреди полунощ с необходимата техника. В районите "Сердика", "Надежда", "Подуяне", както и в Банкя, където пораженията са по-малки, обстановката вече е овладяна.

В центъра и в районите "Люлин", "Младост", "Студентски", "Красно село" продължава събирането на шума, посочи Георгиева. Тя каза, че работата ще продължи, докато е необходимо, а след това ще започне ревизия на дъждоприемните отоци.

Тя оцени положително работата на фирмите оператори и даде за пример районите "Подуяне", "Надежда", "Сердика" и "Връбница", където почистването на шахтите е започнало минути след началото на бурята.

Два часа след започването на стихията завиряването в цяла София беше овладяно, подчерта Георгиева. Тя каза, че големите площи, залети с вода, като например на бул."Евлоги и Христо Георгиеви", Градската градина, ул."Плакалница", територии в район "Люлин", са били овладени за два часа, което показва добра координация на екипите по почистване, "Софийска вода", пожарната и т.н.

Столичният инспекторат прави възможното, за да се справи с последиците от бедствието, отбеляза Георгиева. Според нея е необходимо всички ангажирани страни да направят своите анализи и изводи от ситуацията.

По думите на Веска Георгиева Столичният инспекторат е стигнал до извода и ще информира кмета Йорданка Фандъкова, че е крайно наложително да се направи географско заснемане на дъждоприемните шахти в столицата, които са 27 хиляди. Целта е да е ясно къде се намират те и при проливни дъждове много бързо да се вдигнат решетките на ключови шахти в града. Така водата ще може да се оттече възможно най-бързо.

Георгиева призова гражданите за повече активност и съпричастност при бедствия. Няма как до всяка шахта в столицата да пристигне екип, затова е особено важна помощта на хората, каза Георгиева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase