Снимка: архив, Булфото

Строителството и в двата участъка на метрото, по които в момента се работи, върви по график. От бул. "Цариградско шосе" до аерогарата е изпълнен вече над 60%, каза кметът на София Йорданка Фандъкова по време на инспекция на лъча до летището.

"След една година вече ще имаме връзка на метрото с летището и нови около 98 хиляди души ще ползват ежедневно линията. Метрото продължава и остава един от най-успешните европейски проекти. Работи се активно и заедно се реновират и булевардите. 4 км нови булеварди очакваме още тази есен”, каза Фандъкова.

Още по темата
Кметът обясни, че очаква до края на годината да са приключили основните дейности. Относно цената на билета в градския транспорт тя заяви, че „европейските практики са да насочим гражданите повече към картите, за да не пътуват гратис“.

Фандъкова отново подчерта, че градският транспорт се модернизира усърдно, вече се движат нови трамваи и нови тролеи. Очакват се и нови автобуси до края на годината. “Напредва се със строителството на метрото, което е част от градския транспорт и е много удобно, особено сега при затруднението на движението по някои булеварди”, каза тя.

Кметът посочи, че метрото е алтернатива и припомни за гостите на София, които идват от магистрала „Тракия”, че буферният паркинг на Цариградско шосе е алтернатива, за да не се попада в задръствания, а при ползване на метрото е и безплатен.

Третият метродиаметър се планира по ОП „Транспорт”, каза още градоначалникът. "До момента е включен в плановете и мисля, че няма проблеми в това отношение. Няма проблеми и със съфинансирането на участъците, които се изграждат в момента”, каза кметът на София.

Имаме готовност с кмета на Букурещ да работим по проекти с допълнително европейско финансиране по линия на Дунавската стратегия, каза още Фандъкова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase