Форум за правата на хората с увреждания. Снимка: БТА

Ремонтите, които Столична община изпълнява, са съобразени с изискванията за достъпност на хората с увреждания, каза кметът на столицата Йорданка Фандъкова по време на конференция по повод две години от ратификацията на Конвенцията на ООН за правата на хората с увреждания.

Кметът обясни, че се залага на пълна достъпност в градския транспорт, като пероните ще са подходящи за хора с колички, за хората със зрителни проблеми, ще има електронни информационни табла с електронна звукова сигнализация на всички спирки. Предстои и пълната реконструкция на трамвайната линия на бул. „България”, допълни тя.

Още по темата
Фандъкова обясни, че в момента тече мащабна кампания за модернизация на градския транспорт, предвижда се общо 600 електронни табла на спирките на градския транспорт да имат аудио модул. Новите превозни средства ще бъдат 50 тролеи, 20 нови трамвая и 126 автобуса с предвидени съоръжения за хората с увреждания, уточни тя. Те ще са нископодови, с платформи за хората с инвалидни колички, тролеите ще имат звукова сигнализация за хората със зрителни проблеми, заяви Фандъкова.

Кметът заяви, че в момента малко са училищата в града с цялостен достъп за децата с увреждания, но във всички столични райони има по едно такова училище, което позволява обучение на деца с увреждания, предава "Фокус".

„Новите детски градини, които строим, са с осигурена пълна достъпност. 55 са детските градини, в които има асансьор и адаптиран санитарен възел. С частична достъпност са 44 детски градини. Половината от детските градини в София имат готовност да приемат деца с различни увреждания”, допълни Фандъкова.

Столична община има 24 социални центъра, които осигуряват услуги, насочени към деца и възрастни хора с увреждания, обясни кметът. Дейностите там са насочени към социалната интеграция, психологическа помощ и подкрепа, рехабилитация и терапевтични дейности. Тази година се предвижда да се разкрие дневен център за възрастни хора с увреждания в район „Възраждане с капацитет от 50 места, с рехабилитационна и терапевтична дейност, разаза още кметът.
 
Фандъкова обясни, че целта на всеки проект, който Столична община изпълнява, е градската среда да е достъпна за хората с увреждания.  Като пример за такъв проект тя посочи столичното метро.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase