Президентът Роден Плевнелиев при откриването на форума в столицата. Снимка БТА

Не уврежданията правят хората непълноценни, а средата, която не може да ги възприеме. Новият подход към хората с увреждания изисква промяна в стереотипите на обществото като цяло, както и законодателни промени за активното включване на тези хора, заяви президентът Росен Плевнелиев, който откри форум „Променя ли се светът на хората с увреждания“. Събитието е по повод две години от ратификацията от България на Конвенцията на ООН за правата на хората с увреждания.
 
По данни на Световната здравна организация над един милиард от хората в света са с увреждания, а на всеки пет лица, живеещи в бедност, едно е с увреждане. Президентът заяви, че често хората с увреждания са изправени пред допълнителни бариери за образование и обучение, които ограничават и възможностите им. Това води до бедност, социално изключване и ограничен достъп до основни човешки права. Конвенцията на ООН е голяма крачка напред в развитието на човечеството. Тя промени фокуса от медицински към социален, каза още президентът.
 
Плевнелиев коментира, че делът на заетост на лицата с увреждания у нас според последното национално преброяване на населението е едва 22 процента, докато при хората без увреждания е 59 на сто.

Това означава, че при хората с увреждания рискът от социално изключване е почти три пъти по-висок, каза Росен Плевнелиев. Той беше категоричен, че при осигурена благоприятна среда хората с увреждания могат да реализират своя потенциал и страната ни вече има немалко постижения в тази посока.

„Не трябва да подхождаме с ниско самочувствие - в някои отношения страната ни е иноватор, много е постигнато, но много още можем да постигнем. Все повече хора в България имат за своя каузата на хората с увреждания и резултатите вече са налице“, каза държавният глава, според когото у нас вече се наблюдава промяна на подхода.

„Искам обаче да видим повече резултати, да ги окуражим и да ги покажем. Достойнството на българите е и плод на резултатите от усилията да подредим собствения си дом, включително да подадем ръка на нуждаещите се“, заяви още държавният глава.
 
Плевнелиев постави акцент върху необходимостта да се улесни достъпът до физическата среда, транспорта, информационните и комуникационните технологии, до стоки и услуги. Предизвикателство е също така получаването на адекватно образование, за да бъдат хората с увреждания конкурентни на пазара на труда.
 
Президентът апелира за честен дебат и за обществена солидарност по проблемите на хората с увреждания у нас. "Те са част от нас - те са наши роднини и близки, те имат нужда от съпричастност, от съдействие, от признание и от помощ да упражняват своите права на граждани и да развиват потенциала си в интерес на държавата и обществото. Наш дълг е да ги подкрепим“, заяви още Росен Плевнелиев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase