Снимка: архив, Булфото

Вериги, кашпи, пана или кошчета. Тези прийоми може да бъдат видени при всяка обиколка в центъра на София и влизат в употреба, за да осигурят паркомясто.

215 са иззетите незаконни съоръжения от началото на годината до момента, сочи справка на Центъра за градска мобилност, изискана от в. "24 часа".

Хиляди предмети обаче продължават да пазят паркоместа в малките улички, около кооперации, магазини и офиси, превръщайки центъра в незаконен частен паркинг.

Според процедурата, за да бъдат премахнати тези съоръжения, нарушението първо трябва да бъде констатирано от Столичния инспекторат.

След проверки от бул. "Дондуков" са иззети метални парапети, заключващи се скоби от улиците "Йоан Екзарх", "Нишава" и "Проф. Д. Атанасов", бетонови заграждения от ул. "Тулча", падащи стълбчета пред гаражи на ул. "Позитано", заключващи се вериги от ул. "Луи Леже" и др.

Борбата за осигуряване на собствено място обаче често не се изразява само в поставянето на предмети, но и в премахване на поставените край тротоарите антипаркинг стълбчета. За изтичащата 2013-а са изкъртени над 1070 съоръжения в двете зони за паркиране, които пречат на шофьорите да завземат трасетата на пешеходците.

Според статистиката най-много посегателства има в по-евтината зелена зона. От улици там са изпочупени 628 колчета, а от синя - 459.

В нито един от случаите обаче нарушителите не са хванати. От Центъра за градска мобилност обясниха, че вандалските прояви се случват през нощта.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase