Архив: Булфото

Цената на билетчето за трамвай в София ще скочи най-малко с 10 стотинки напролет, пише вестник "Монитор".

В момента билетчето е левче, а реалната цена на пътуването – 1,10 лв. За да стимулират софиянци да пътуват с превозни документи, от кметството обмислят да намалят цените на картите.

„Ще предложим различни нови комбинации за превозните документи, които да бъдат по-евтини за лоялните клиенти. Нормално е тези, които ползват услугата редовно, да плащат по-малко от тези, които се качват в превозното средство еднократно”, обясни вчера зам.-кметът по транспорта Любомир Христов.

 Възможно е да се увеличи размерът на глобата за пътуване без билет. Търсят се и механизми за подобряване на събираемостта на наложените санкции, обясни Христов. Той допълни, че се обсъжда и възможността частен съдебен изпълнител да участва в този процес.

По думите в момента не може да се въведе плащане за време или за изминато разстояние, защото в автобусите няма тикет система.

„За съжаление най-вероятно ще остане солидарното пътуване в градския транспорт”, обясни Христов. Той обясни, че трябва да има промяна в разновидността на превозните документи и въвеждането на нови, които да са по-удобни за пътниците. „Има различни комбинации като периодика, включително карта за три дни, уикенд билет, в различни часови диапазони и насочени към различни групи пътуващи”, обясни Христов. Столичани ще могат да изчислят кой е най-евтиният вариант за пътуване на интернет сайта на Центъра за градска мобилност. Обмисля се и възможността картите да се зареждат онлайн.

Освен това за туристите е предвидена и карта „София”.

„Тя ще дава отстъпка или безплатно посещение на музеи, галерии и други културни мероприятия”, обясни Христов.

Окончателният пакет от мерки за промени в тарифната политика за пътуване ще е готов до 3 месеца. Той ще бъде внесен за обсъждане в общинския съвет заедно с доклад за заем до 100 млн. лв., който Центърът за градска мобилност ще изтегли, за да покрие задължения към транспортните оператори.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase