Георги Кадиев. Снимка: архив Булфото

Общинският съветник от БСП Георги Кадиев е изпратил сигнал до Софийска градска прокуратура и градския прокурор Николай Кокинов за случая със сгрешения доклад за дължимата лихва към превозвача “КАРАТ С“.

В сметките имаше разминаване с 2,65 милиона лева.  На заседание на Столичния общински съвет миналата седмица докладът бе върнат от градоначалника Йорданка Фандъкова. Тя назначи и проверка, която трябва да установи кой е виновен за случая.

Представителите на БСП в СОС поискаха незабавно оставките на зам.-кметовете по финанси Дончо Барбалов и по транспорт Любомир Христов. Фандъкова обаче отхвърли идеята.

Още по темата

Кадиев пък изрази съмнения, че става въпрос за обикновена грешка и лансира тезата, че двамата зам.-кметове са направили умишлен опит да ощетят софиянци с милиони левове. Той дори обясни, че това е жест на представителите на ГЕРБ към един от основните спонсори на партията им – собственика на “КАРАТ С“  Миролюб Столарски.Той и представителите на ГЕРБ категорично отхвърлиха твърдението.

“Смятам, че това е престъпление по служба по смисъла на накзателния кодекс и следва да бъде разследвано като такова. Зам. -кметовете на общината Дончо Барбалов и Любомир Христов като вносители на доклада нееднократно се опитаха да прокарат тази сума през общинския съвет, с което показват, че съзнателно са опитали да ощетят интересите на софиянци.

Те заблуждаваха Столичния общински съвет като ни убеждаваха, че лихва от 3,3 млн лв при 10 млн. лв. главница е нормална за срок от 6 месеца. А г-жа Фандъкова е знаела за този опит и като отговорна по организирането на бюджета на на Общината е позволила подчинените й да опитат да източат 2,65 млн лв към частни ръце”, се казва в писмото на Кадиев до прокуратурта.

Според общинския съветник от БСП Столарски се е опитвал да  “извива ръцете“ на общината с писмо от юни, в което уведомява администрацията, че едностранно спира превоза на пътници по 16-те линии, за които има договор.

Кадиев отхвърли обясненията на двамата зам.-кметове, че са се предоверили на представителите на “Центъра за градска мобилност“, които са изготвили доклада. Според червения общински съветник те настоичиво са искали СОС да гласува доклада, което е доказателство за вината им.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase