Тошев беше категоричен, че исканията на опозицията не могат да се изпълнят. Снимка: архив Булфото

Отмяната на наредбата за паркирането не стои на дневен ред, категоричен бе председателят на транспортна комисия в Столичния общински съвет Радослав Тошев на извънредно заседание на комисията.

Заседанието беше свикано заради несъгласието на опозицията и граждански организации с новите правила за платено паркиране в центъра на столицата. По думите на Тошев исканията за отмяна на БСП не мога да бъдат изпълнени, защото това ще върне хаосът с паркирането.

Според председателя на транспортната комисия някои от наредбите са “революционни“ за България, но те се прилагат отдавна в Европа и по света. По думите на Тошев целта на новите правила е да затруднят ползването на частни автомобили за сметка на пешеходците.

Още по темата

Според него процедурата за издаване на винетен стикер за паркиране на живущите в центъра е облекчена значително и от осем документа, те са сведени до три.

Общинският съветник от ВМРО Ангел Джамбазки също се обяви за премахването на стикерите за платено паркиране и предложи те да се плащат по себестойност - “няколко стотинки“.

Радослав Тошев предложи да се отнеме привилегията на общинските съветници да паркират в "синята зона". От своя страна Георги Свиленски от БСП обвини ГЕРБ в популизъм.

На извънредното заседание присъстваха и представители на гражданско движение ДНЕС и на Facebook групата “Не на данък паркинг за живущите в зоните с платено паркиране“. Двете групи обаче се разминаха във вижданията си за бъдещето на платеното паркиране.

Право на живущите в центъра да паркират безплатно пред дома си, както и служебният абонамент да бъде до определен час – само докато хората са на работа, предлагат протестиращите от Фейсбук групата.

Предложението предизвика бурна реакция в общинските съветници. „На 11 домакинства в центъра има едно паркомясто. Няма как предложението да се реализира”, каза председателят на транспортна комисия Радослав Тошев.

От своя страна гражданите заплашиха с гражданско неподчинение. Те заявиха, че ще блокират пътни артерии, но без да пречат на градския транспорт.

Според представителите на гражданските има два изхода от ситуацията – или столичният кмет Йорданка Фандъкова да върне наредбата в транспортната комисия или  извънредна сесия на Общинския съвет, на която да се отмени наредбата и гратисният период, докато се произнесе съдът.

Недоволните граждани дори заплашиха да изгорят колите си в знак на протест срещу “рекета“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase