Представители на протестиращите отиват на среща в столична община. Снимка: БТА

С месец се отлагат промените за паркиране в центъра на София, но само за гражданите, които живеят в района.

Това стана ясно след днешната двучасова среща между председателя на Столичния общински съвет Елен Герджиков и представители на гражданските организации и инициативи, които се противопоставиха публично на новите правила и цени за платено паркиране в София.

До сряда гражданите, които организираха поредица от протести срещу промените в наредбата за платено паркиране в София, ще внесат своите предложения Столичния общински съвет (СОС).

Следващия понеделник транспортната комисия ще ги обсъди, а след това ще бъдат разгледани на заседание на 13 септември.

Организатори на поредицата протести срещу новите правила за паркиране в столицата са гражданско движение „Днес” и Facebook инициативата "Не на данък паркинг". Според тях общината с новите правила на практика ги рекетирала.

Още по темата
От 1 септември за паркиране в идеалния център трябваше да се плащат по 150 лв. на година за „синята“ зона.

По 100 лв. е годишната винетка за широкия център, който ще бъде покрит от „зелена“ зона.  За втора кола живеещите в центъра трябваше да се бръкнат съответно 450 лева за „синята“ зона и 300 лева за „зелената“. 

Един от основните въпроси, който се дебатира, е цената на винетния стикер за живеещите в центъра и недоволството на протестиращите, че той не им гарантира паркомясто до дома им.

Председателят на СОС Елен Герджиков обаче изтъкна, че не подлежи на обсъждане въпросът живеещите в центъра по право да имат място за паркиране. "Това на практика представлява закупуване на публична общинска собственост, което е противозаконно", заяви той.

Подаването на документи обаче няма да се спира, а само плащанията на винетния стикер, докато не се гласуват промените.

Същевременно вече платилите няма да бъдат ощетени. Ако бъде одобрена от СОС по-ниска стойност на винетния стикер, Центърът за градска мобилност ще върне надвишената стойност.

Част от предстоящите промени в наредбата вече бяха публикувани на сайта на Центъра за градска мобилност, а именно – за винетен стикер да могат да кандидатстват и наематели, роднини по права линия и собственици на лизингови автомобили.

Всички останали промени влизат в сила от началото на септември.

Оттогава вече ще плащаме 2 лв. за паркиране в "синята зона" и 1 лв. на час в "зелената". 

Тази вечер от 18 часа на площад „Славейков" представители на движение „Днес“ смятат да информират гражданите за днешните резултати от срещата и чак тогава да вземат решение за евентуални бъдещи протести. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase