“Очакват ни трудни от гледна точка на трафика есен и зима, но благодарение на строителството на метрото София се развива”.

Това обяви столичният кмет Йорданка Фандъкова, която направи инспекция на строителните дейности на метрото в участъка по бул. "Черни връх".

Кметицата прогнозира, че настъпващата есен ще е най-тежкият сезон за движението в София и ще бъде съпътстван с множество задръствания заради строежа на подземната железница.

“В момента се извършва усилена дейност в няколко сфери – изграждането на метрото, на канализационната система по програма ИСПА, както и ремонтите на бул. "Брюксел" и на други улици и мостове в София”, посочи Фандъкова.

Тя отбеляза, че през последните 20-30 години София се развива бурно, населението й се увеличава, но инфраструктурата й остава една и съща.

“Затова през последните години целим да наваксаме времето, но за да бъде постигнато това, се налагат някои ограничения. Моля всички софиянци да ни разберат и да ни извинят за неудобствата”, помоли столичната кметица.

Тя отбеляза, че след края на летните отпуски вече има затруднения в движението, но по обектите се работи активно и сроковете се спазват.

Фандъкова пресметна, че около 38 процента от дейностите по изграждане на метрото вече са факт и уточни, че от следващия месец ще започне освобождаване на някои трасета за движение.

Тя посочи, че бул. "Витоша" ще е последният булевард, затворен за движение заради изграждането на метрото, а от октомври ще започне частично освобождаване на улични платна, като едновременно с това ще се прави и цялостно изграждане на пътната настилка, тротоари и благоустрояване на цялата територия.

Изпълнителният директор на столичния "Метрополитен" инж. Стоян Братоев се закани, че бул. "Черни връх" ще е изцяло отворен и благоустроен още през есента на 2011 година.

Братоев съобщи, че още от октомври движението на кръстовището на бул. "Арсеналски" и "Черни връх" ще бъде улеснено чрез освобождаване за движение на още две платна – по посока бул. "Арсеналски" и по посока центъра.

През октомври ще се възстанови и движението по бул. "Ломско шосе", а напролет ще започне цялостната му реконструкция с изграждане на нови тротоари, инфраструктура и шест ленти за движение.

Изграждането на метрото в центъра пред ЦУМ се затруднява от археологическите находки, отчетоха още от "Метрополитен". 

Четири пъти е променян проектът за изграждане на метрото пред ЦУМ, за да се запазят находките и да има свободни ленти за движение по уличното платно.

За да имат гражданите ясна информация за пътното движение в София, от 1 септември на сайта на Столична община ще може да се вижда карта с отбелязани местата със затруднено движение, посочи Йорданка Фандъкова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase