Към момента причините за инцидента все още не са ясни, тъй като районът е затворен и не може да бъде обследван.

Това обявиха от пресцентъра на Министерството на отбраната по повод вчерашните взривове в складовете в Челопечене.

По предварителни прогнози до понеделник оперативен състав няма да може да влезе в района на инцидента за разследване на случая.

Оперативни групи от Българската армия са разузнали и почистили досега два маршрута: Враждебна – Челопечене- Локорско и Пътен възел „Враждебна” – Челопечене – Ботунец.

Химически модули оказват непрекъснат контрол на района.

Към момента не е установено завишение на нивото на токсични вещества. Химически модул съдейства и по измиване на участък от Северната дъга на Околовръстния път.

Военна полиция, съвместно с инженерни модули, прочистват Околовръстния път отвън навътре, като до момента са достигнали на 1 км. от зоната на инцидента.

Подадени са два сигнала за невзривени боеприпаси, единият от които пред кметството на Чепинци, а другият - в двора на къща в Чепинци, които са обезвредени.

Продължава дейността на оперативните групи за ликвидиране на последствията от аварията. Генералния Щаб на Българската армия има готовност за незабавна реакция при сигнали на граждани.

Седем модулни групи, състоящи се от 123-ма военнослужещи с 16 единици техника, работят в момента в района на инцидента.

В Генералния щаб на Българската армия има постоянно дежурство, както и връзка с Кризисния щаб в района на инцидента.

Припомняме, че заради вчерашния инцидент заместник-шефът на Генералния щаб Румен Цоков  днес подаде оставка и обяви, че поема отговорността за случилото се.

Председателят на Сдружението на специалистите по боеприпаси в България полк. Валентин Радев предупреди, че има реална опасност инцидентът в Челопечене да се повтори, но този път в складове на частни фирми, които са под контрола на МВР.

Жителите на Челопечене пък бяха зарадвани с... първия камион със стъкла, който пристигна в квартала, за да възстанови потрошените от десетките експлозии прозорци.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase