Учебник промива мозъците на децата ни
Учебник промива мозъците на децата ни
Учебникът е известен вече на всички в България, но авторите все още не са осъдени за деянията си. Ето и коментари от интернет по случая:

"Абе един вид - това робство е било най-дългият фолклорен фестивал в историята!" и "Всички наши революционери и будители - терористи; Баташкото клане -организирано и изпълнено от селяни-завистници; Не е имало въстания, хайдушки дружини, кръвен данък, ангария. Имало е значи: сборове, банди от мародери, дарения за умиротворителите, доброволна помощ." Снимка: Милен Атанасов | 26 ное 2014 19:50
Материалът е изпратен от читател на Dnes.bg
192
26549
48
25
Напиши коментар Коментари
105
0
 
3
 
! Отговори
Невен преди 9 години
До Анонимен 140. Не пиша за омраза и не мразя никой, също така никого не нападаме (долу пишеш че никой не напада днешните немци, че ние кого нападаме? Да не би в учебниците по история в Израел холокоста да е представен като един хепънинг, за да не се разваля дружбата с Германия?). Човек без история е като дърво без корен.
104
0
 
2
 
! Отговори
До 143 преди 9 години
Историята се пише така че да обслужва интересите на този който я пише! Например ако дадена националистическа партия в България иска да си вдигне рейтинга, тя започва да изкривява историята така че да изкара друга етническа група злонамерена. В днешно време макар и да има безброй източници на информация, благодарение на псевдоисторици и въобще хора произвеждащи псевдонаука, можеш прочетеш какви ли не глупости.
103
1
 
3
 
! Отговори
До 140 преди 9 години
Напротив тук ти пишеш именно за омраза и разделение! Да нацизма е сеел смърт и разруха, както и комунизма между другото, но днес никой не напада днешните немци! Дори евреите не говорят с лошо спрямо Германия, те прекрасно знаят, че това е минало и в настоящето немците не са враждебни спрямо тях, а напротив те са им партньори. Хубаво е да знаеш историята безспорно, но още по-добре е да имаш реалистична оценка на настоящето. Най-лесно е да мразиш някакви абстрактни типажи които дори не познаваш.
102
1
 
2
 
! Отговори
Невен преди 9 години
Представяме си фантастичен роман. Китай завладява Турция. Събаря джамии, официалния език става Мандарин, хората имат вечерен час, кръвен данък (за да може империята да пази Турците от други врагове или себе си). Минават 5 века и по един или друг начин Турция е свободна. За тези 5 века Китайците оставят главно 100 будистки храма след себе си и 99% неграмотно население. Какво е учудването на Китайците, че в учебниците по история на Турция не са представени като защитници, просветители и братя.
101
0
 
1
 
! Отговори
до 125 преди 9 години
"Отиваш ли при големец,вратата се отваря с крак,щото ръцете са пълни с дарове!"Тая приказка е още от времето на траките,тогава така са ни наричали гърците!Иначе няма да свърши работа!Така че сам си прави сметката от кога е корупцията по тия земи!
100
1
 
7
 
! Отговори
Ястреб Великолепни преди 9 години
Джордж Орвел беше казал "Този, който контролира настоящето, контролира и миналото! Който контролира миналото, контролира и бедещето!" Звучи малко объркано, но ако се замислим малко върху казаното, ще видим че е нещо много точно! Добре е да си знаем историята и да си вземем уроци от нея. Лошо е да станем нейни роби и да продължаваме да живеем в историята!
99
2
 
1
 
! Отговори
Невен преди 9 години
Ние не чоплим историята, но не трябва да я забравяме, защото който знае миналото знае и бъдещето. Виждам, че има доста фенове на Османското робство. Ами защо не почнете да възхвалявате нацизма? Знаете ли какви технически постижения са постигнати, какви проучвания на ресурси и напредък в медицината и човешки атласи (анатомия). Реално, ако Хитлер бе победил, вероятно в Европа 50+ години е нямало да има войни, е трябва ли за това да му благодарим? Ние не мразим, просто не трябва да забравяме.
98
4
 
3
 
! Отговори
Ястреб Великолепни преди 9 години
Османската империя е основният фактор, който предпазва българският народ от пълното асимилиране от гърците. Когато османската империя завладява тези земи, църковният и литературният език са гръцки, литургиите и прочия религиозни обряди се извръшват на гръцки. И след това е латинският. Без да претендирам, че съм абсюлютно прав, мисля, че ако не беше османската империя, сега най-вероятно по тези земи нямаше да има българи, а хора претендиращи, че са гърци, преки потомци на Зевс и богиня Европа!
97
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Дори и ние българите да сме били роби на турците, което не е вярно, е смешно след 150 години ние да продължаваме да чоплим миналото! Франция и Германия са водили кръвопролитни войни, имало е големи изстъпления и от двете страни, но днес те не само, че не се мразят, ами си сътрудничат и процъфтяват заедно! Историята си е история, но ние сме длъжни да продължим напред и да търсим разрешение на проблемите. Да мразиш някой за това, че пра-пра-пра дядо му бил направил нещо е меко казано глупаво.
96
6
 
2
 
! Отговори
Ястреб Великолепни преди 9 години
До НевенЧовек трябва да е поне малко обективен. Ако си направиш труда да си намериш книга по история на България, публикувана в началото на 1900'те, друга от началото на 40'те, друга от средата на 50'те, и още една от средата на 70'те, сам можеш да видиш, как цялата история преживява трансформация от относителна обективност до абсюлютна субективност! Версията за "османското робство" започва да доминира едва с куманазтическото управление! Явно е, че не е било рай, но не е било и робство.
95
0
 
3
 
! Отговори
Невен преди 9 години
Ястреб.Основно човешко чувство, е чувството за свобода. Колкото и пари да ти дават, ако живееш в робство и не по собствена воля, ти си живееш все е един златен кафез.Който си продава свободата за пари е една евтина ***ВА. Такива например са Шотландците, макар че там не е сигурно дали няма манипулация от Британците,
94
0
 
3
 
! Отговори
Невен преди 9 години
До Ястреб. Малко бъркаш последните години на империята, когато залязва и къде с подкуп, къде сами се усещат разхлабват малко нашииника. А иначе направо виждам когато щастието на Българина когато културния турчин го е освободил от крепостничеството, вземал е понякога момчето за войник или дъщеря му за жена или слугиня насила, или пък културния ренесанс който сме изживели - така наречения Златен век, за който всички в Западна Европа са ни завиждали ...
93
3
 
2
 
! Отговори
робство преди 9 години
Думата "робство" е неподходяща и унизителна. Били сме под "ТУРСКА ВЛАСТ".Навсякъде се казва" доминионе, доминиън".Думата "робство" е унизителна за нас самите.НО българинът като че иска да бъде унижаван.Не бива!Били сме под турска власт, но Господ ни е възродил от пепелта!И трябва да сме горди, че сме устояли и вървим напред.
92
0
 
4
 
! Отговори
Камен преди 9 години
До НевенНяма две мнения, че от робството нищо положително не сме получили. Не е като някои страни дето са били под английско робство и всъщност англичаните са им оправили държавите. Просто исках да кажа, че както се твърди в този учебник обикновените българи и турци наистина са живеели заедно (както и в момента живеят на много места в България). За корупцията ми е трудно да кажа дали си прав, може и от тогава да е тръгнала, но и през комунистическо време примерно пак си е процъфтявала.
91
8
 
4
 
! Отговори
Ястреб Великолепни преди 9 години
Когато Османската империя завладява земите на днешна България, населението по тези земи живее в изключителна мизерия, като голяма част от населението са РОБИ болярите и едрите земевладелци. Всеки болярин е един вид ЦАР в неговите си владения и важат неговите закони. Османката империя раздава земи на хората и елиминира своеволията на болярите. За простия народ това е голям скок напред! За това, в България НИКОГА НЕ Е ИМАЛО СПОНТАННИ НАРОДНИ БУНТОВЕ СРЕЩУ ОСМАНСКАТА ИМПЕРИЯ! Нада, зилч, зиро!
90
1
 
4
 
! Отговори
Невен преди 9 години
Между другото, Камене присетих се още нещо във връзка с твоя коментар. Корупцията защо е толкова силна на Балканите и в частност България. 5 века робство, корупцията е бил единствения начин немюсулманското население в империята да има правото да живее що годе нормално. Примерно плащане под масата да не закачат български села, за строеж на църкви и прочие. Някой знае ли за 5 века по дяволите нещо смислено да са направили тук - освен 30+ джамии за техни нужди?
89
1
 
4
 
! Отговори
Невен преди 9 години
Камене, аз нямам нищо против турците, имам приятели такива, но доктрината на Турция е една и съща помия и преди и сега ... Относно робството. Ще опростя примера, за да се разберем. Представи си, че имам голям брат и ние сме деца с теб. Брат ми те набива и ми дава твоята играчка. Аз си играя с нея. Сега кой ще мразиш?
88
5
 
4
 
! Отговори
Камен преди 9 години
Всъщност истината е някъде по средата. Замислете се, че историята, които ние сме учили по комунистическо време със сигурност също е била изопачена, за да изкара руснаците велики, а капиталистическа Турция, най-големия ни враг. Това го знам от хора, които професионално се занимават с история. Със сигурност робството не е било цветя и рози, но не било и непрестанни кланета, опожаряване, убийства. Турската армия и представители на властта са едно, а обикновените турци, които са живели тук друго.
87
0
 
8
 
! Отговори
Невен преди 9 години
Съгласен съм с Шарк. Към ми е арменец и ние сме били самите кумове на арменска сватба. Говорят чисто български като нас и само ако трябва да се скастрят минават на арменски за момент, ама толкова рядко съм ги чувал, че не правя никаква разлика с нас. И аз се учудвам, как така арменците добре се адаптират, а на другите все някой им пречи.
86
2
 
8
 
! Отговори
Shark преди 9 години
До Турчин. Ммм така ли, ами правилно е това че вие не сте се освободили от грозната си омраза към българите и я насаждате постоянно у децата си. Като сте българи защо децата ви не говорят български, а, защо държите да учат турски. Нали живеят в България, не считате ли че трябва първо да знаят български, после ако щете и на марсиански ги научете. Да, и арменците имат училища, само че аз познавам много арменци и никой от тях не говори български като вас - една гаща плява да дам на нашта магаре