Страни по целия свят мислят доста усилено в посока добив на различни полезни изкопаеми от преминаващи до Земята астероиди. Миналата година президентът на САЩ, Барак Обама, дори одобри мерки, които дават свобода на частни компании да копаят по астероиди и да имат собственост върху всичко, което успеят да добият от скалите в космоса. Миналия месец пък Люксембург обяви своя проект Prospector-X, който планира да пусне в орбита совалка с иновативни добиващи технологии, за да бъдат тествани.
 
Интересът към копането е толкова силен, че дори НАСА иска да се включи. Космическата организация обяви, че е осигурила финансиране от 100 000 долара на стартъпа Made in Space, който ще развива технологии, превръщащи прелитащите наблизо астероиди в управляеми "кораби", съобщава Space.com. Дали това ще стане реалност ще се разбере след 9 месеца, когато се планира първия тест на иновацията.
 
Крайната цел на Made in Space е да улесни добивните проекти върху астероиди, като ги приближава до Земята. Пренасочването на космическите обекти ще ги прави по-лесно достъпни за повече компании, като същевременно може да се работи в посока и прехвърляне на конкретни видове дейности директно в космоса, с цел по-ефективно производство.
 
"Днес имаме възможността да добиваме ресурсти от Земята, но когато стигнем до момента, в който имаме нужда от ресурси в космоса, въпроси като "От къде идват, как да ги добием и как да ги доставим до там" започват да стават много важни," казва Джейсън Дън, един основателите на Made in Space, пред Space.com.
 
Проектът носи името Reconstitutuing Asteroids into Mechanical Automate (RAMA) и чрез него Made in Space ще пусне в орбита роботизирани космически кораби, които ще кацат върху прелитащите астероиди. Тези кораби ще могат автомативно да започнат да добиват ресурси от скалите и да построяват различни системи от тях като двигателни и навигационни, които, естествено, няма да бъдат изключително функционални, а по-скоро примитивни. С тези системи на място астероидите ще бъдат насочвани към Земята, от където чрез една минна станция може по-лесно да се почне добив на ресурси.
 
RAMA е дългосрочен проект, на който ще му трябват поне две десетилетия, за да се развие и имплементира напълно, смята Дън. За това време други минни компании може вече да са започнали да добиват ресурси от астероди, но според Made in Space допълнителната ефективност на техния проект си струва чакането.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase