Снимка: Архив Reuters

Пенсионираният физик Леон Ледерман, лауреат на Нобелова награда от 1988 г., продава медала си на търг с начална цена 325 000 щатски долара, съобщи Асошиейтед прес.

"Наградата стои на някой рафт поне от 20 години - каза 92-годишният Ледерман. - Реших да я продам. Това изглежда много логично".

Търгът в интернет, организиран от аукционна къща "Нейт Д. Сандърс", приключва утре вечерта, но само ако в наддаването няма промени половин час.

Ледерман и още двама учени печелят Нобелова награда за физика за откриването на субатомната частица мюонно неутрино. С парите от нея той си купува дървена къща в градчето Дригс, Айдахо, където прекарва ваканциите си. През 2012 г. се пенсионира от лабораторията към ускорителя "Ферми" и оттогава живее през цялото време в Айдахо.

"Леон Ледерман е най-уважаваният във Фермилаб - каза физикът Кристофър Хил, използвайки съкратеното име на лабораторията. - Той лесно можеше да спечели три или четири Нобелови награди".

Аукционна къща "Нейт Д. Сандърс" продаде и другите два Нобелови медала, предложени на търг тази година. През февруари Нобеловата награда за икономика на Саймън Кузнец от 1971 г. беше купена за 390 848 долара, а през април Нобеловата награда за химия на Хайнрих Виланд от 1927 г. - за 395 000 долара. И двата медала бяха предложени на търг от наследниците на нобелистите.

Медалът на Ледерман е едва вторият, предлаган на търг, докато нобелистът е още жив. Досега са продадени само 10 нобелови награди.

Съпругата на Ледерман Елън каза, че харесват медала, но нямат нужда точно от такова него в бараката в Дригс. За 92-годишния Ледерман подробностите по откритието на субатомната частица с годините са се размили.

"Нямам нищо интересно да Ви разкажа за нея - каза той. - Вече седя на верандата и гледам планините".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase