Снимка: Reuters

Китайски биолози установиха защо кълвачите по време на „работа“ не получават мозъчно сътресение.

Статия с подробно изложение на резултатите от изследването беше публикувана в списание PLoS One.

Когато кълвачът дълбае дървото с клюна си, скоростта на движение на главата му може да достигне 6-7 метра в секунда. В резултат при удара ускорението на органите, разположени в главата, е от порядъка на 1000 g. Въпросът е как кълвачите не получават мозъчни увреждания при това.

При хората подобни увреждания, свързани с рязката промяна на ъгловата скорост на движение на главата или удар, са главната причина за смъртността при младите.

В рамките на новото изследване учените са провели биохимичен анализ на действията на кълвача.

За целта първо е била направена стерео снимка с две високоскоростни камери. След това чрез магнитно-резонансна томография е бил изграден триизмерен модел на вътрешните структури в главата на кълвача. После са били моделирани механичните процеси, ставащи в главата на птицата.

Оказало се, че при кълвачите защита се осигурява едновременно от няколко „системи“. Така например роля играят различната дължина на горната и долната част на клюна, както и порестата структура на някои участъци от черепа.

Учените подчертават, че тяхното изследване на претендира за пълнота, но някои от откритите механизми могат да помогнат за създаване на средства за индивидуална защита, пише Lenta.ru.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase