Възможно ли е планета да има луна, която някога е имала собствен малък спътник? Отговор на този въпрос дават американски астрономи, разнищвайки загадките на сатурновата луна Япет, пише сп. "Сайънтифик америкън".

Сценарият "луна с луна" може да обясни някои от мистериите на Япет - третия по големина от 62 известни спътника на Сатурн. Луната Япет е открита преди повече от 300 години от италианския астроном Джовани Доменико Касини. Едва през 2004 г. обаче, благодарение на кръстената на учения мисия "Касини", учените забелязват отличителна изпъкнала ивица по продължение на екватора на сатурновия спътник. Как се е образувала тя, е една от загадките на Япет.

Авторите на настоящето проучване от Югозападния изследователски институт в Болдър, Колорадо, предлагат
хипотезата, че тази странна характеристика се дължи на някогашна мини-луна.

Друга мистерия - със забавеното въртене на Япет, също може да се обясни с наличието в миналото на малък спътник. Астрономите припомнят, че формата на Япет не е сферична, а леко сплескана. Тази форма навежда специалистите на мисълта, че някога сатурновият спътник се е въртял много бързо около оста си и е правил пълно завъртане за 16 часа. Сега периодът на въртене на Япет около оста му е 72 дни.

Астрономите допускат, че забавянето на периода на въртене също се дължи на някогашната мини-луна, която е изсмукала  ротационна енергия от Япет и е забавила въртенето на спътника,преди да бъда притеглена и погълната от Сатурн.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase