Изображение: NASA/JPL/Space Science Institute

Учените от американския институт по изучаването на Луната и планетите откриха, че на един от спътниците на Сатурн – Енцелад, има чудесни снежни склонове, съобщи РИА Новости.

През 2005 г. космическият апарат „Касини“ "забеляза" на Южния полюс на сатурновата луна т.нар. тигрови черти – пукнатини, от които в космическото пространство се е изхвърляло голямо количество вода във вид на микроскопични кристали.

През 2010 г. немски астрономи моделираха поведението на частиците и установиха, че част от тях се връщат обратно на повърхността на Енцелад, концентрирайки се в определени ширини на Северното полукълбо. Новото проучване потвърждава теорията на немските учени.

Още по темата
Според експертите снегът на Енцелад поразително прилича на Земния. Той представлява ронлив материал, съставен от частици с диаметър 1-2 микрона.

„Това е най-добрият сняг, който може да си представи един скиор“, коментира ръководителят на проекта.

През юли т.г. бе публикуван материал, в който учените доказаха, че именно Енцелад е източникът на вода в горните слоеве на атмосферата на Сатурн. Този факт прави газовия гигант единствената планета от Слънчевата система, която получава вода от Космоса.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase