Изображение: ESO

Климатът на Венера с температура над 460 градуса по Целзий под задушаваща покривка от облаци сярна киселина често се описва като непроменлив и дори скучен. Астрономи от САЩ, цитирани от ЮПИ, обаче твърдят, че атмосферното време на планетата е по-интересно, отколкото са предполагали.

Твърдението, че климатът на Венера е скучен може и да е вярно за повърхността на планетата, където атмосферното налягане е 90 пъти по-високо от това на Земята. Нов анализ на данни на НАСА обаче показва, че във високите слоеве на атмосферата протичат много по-интересни процеси.

"Всяка промяна в климата на Венера си струва да бъде изследвана и описвана, тъй като планетата има твърде много
характеристики за поддържането на непроменливи атмосферни условия", казва Тим Ливънгууд от университета на Мериленд.

Поради малкия наклон на Венера към Слънцето, сезонният ефект на планетата е нищожен, за разлика от Земята, където се наблюдава смяната на сезони. Наблюдения с телескоп на около 110 километра над повърхността й показват, че в атмосферните слоеве мезосфера и термосфера времето на Венера е променливо и интересно.

"Мезосферата и термосферата на планетата са доста активни. Там духат различни ветрове, които обуславят променливи температури, вариращи с течение на времето", обясняват астрономите.

Венера, която е почти еднаква по размери със Земята, има съвсем различен климат от нашата планета. Астрономите смятат, че задълбочените изследвания на атмосферата на Венера ще им помогнат да сравнят еволюцията й с тази на земната и да разберат защо планетата има "адска съдба", докато на Земята процъфтява живот, допълва БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase