Изображение: NASA/JPL-Caltech

В кометата Еленин някои привиждат тайнствената Планета Х – Нибиру. Други твърдят, че в опашката й се крият гигантски кораби на извънземна цивилизация, пътуващи към нашата планета. Трети смятат, че сближаването на кометата със Земята ще предизвика катаклизъм на нашата планета заради смяна на полюсите.

Астрономи любители, които провеждат наблюдения на кометата Еленин, обаче фиксираха значително спадане на яркостта на ядрото й, което може да свидетелства за началото на нейното разрушаване.

И така, според поддръжниците на теорията за края на света с приближаването на кометата Еленин към Земята ще настъпи глобална катастрофа, за което свидетелствало и самото й наименование – някои смятат, че "Ele" означава "extinction level event" (унищожителна катастрофа), а "nin" – "Nibiru in November" (има се предвид мистичната планета Нибиру, чието приближаване ще доведе до катастрофа).

Първата за 20 години "руска" комета C/2010 X1 (Elenin) е открита през декември 2010 г. от астронома Леонид Еленин от Института по приложна математика Келдиш. Предишните открития на комети са направени още от съветските учени през 1989 и 1990 г.

Австралийският астроном Йън Масгрейв в своя блог съобщава, че след като кометата е попаднала в потока от слънчева плазма от изригването на Слънцето, станало на 19 август, нейната яркост е спаднала рязко.

"Смятаме, че това може да е предвестник за разпадането на кометата", казва астрономът, цитиран от интернет изданието Universe Today.

Още по темата

Според учения кометата Еленин е "нова" комета, която за първи път попада във вътрешната област на Слънчевата система от облака на Оорт. Такива нови комети отначало светят много силно, но след това яркостта им спада според това как ледът в ядрото им се изпарява. Скоростта, с която кометата Еленин по-рано е "набирала" яркост, е карала астрономите да предполагат, че я чака скорошен край.

"Емпирично сме доказали, че кометите, които стават по-ярки, примерно със същата скорост, с която и кометата Еленин, с голяма вероятност се разрушават при преминаването през перихелия (най-близката до Слънцето точка от орбитата)", казва Масгрейв.

Едновременно с това той добавя, че всяка комета е уникална – някои преживяват преминаването през перихелия, а други – не. Астрономите отбелязват, че гибелта на комета се случва по-често, отколкото смятат повечето хора. За последните 10 години астрономите са фиксирали разпадането на шест такива небесни тела, без да се броят т.нар. слънцедраскащи комети от семейството на Крейц, които загиват със стотици.

Първооткривателят на кометата – Леонид Еленин, казва, че процесите на кометата сега не могат да се наблюдават с големи телескопи.

"Жалко, че това много интересно събитие се случва в момент, когато кометата вече не се вижда от Земята с големи телескопи и (космическият телескоп) Hubble не може да я разгледа, тъй като между нея и Слънцето има много малко ъглово разстояние", казва ученият пред РИА Новости.

Кометата Еленин ще се приближи към Земята на минимално разстояние – 34,9 млн. км (0,23 астрономически единици), на 16 октомври 2011 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase