Според някои Нибиру е крилата планета и изглежда така. Изображение: ibrarising.com

Какво е Нибиру, крие ли НАСА информация за „тайнствената Планета Х”, идва ли краят на света, какво очаква човечеството… Представяме ви въпроси, задавани на сайта на НАСА, на които отговаря Дейвид Морисън от NAI – Институт по астробиология на НАСА.

Кой е източникът на пророчеството, че краят на света ще настъпи през декември 2012?

Всичко започва с твърденията, че Нибиру, предполагаема планета, открита от шумерите, се насочва към Земята.

Захария Ситчин, който пише фантастични художествени произведения за древната цивилизация на шумерите в Месопотамия, изтъква (например в книгата „Дванадесетата планета”), че той е открил и превел шумерски документи, в които се описва планетата Нибиру, движеща се по орбита около Слънцето с период на въртене 3600 години.

Тези шумерски легенди включват предания за „древни астронавти”, посещаващи Земята, от цивилизацията на извънземни, наречени Анунаки. След това Нанси Лидер, самопровъзгласила се като екстрасенс (медиум), обявява на своя сайт Zetatalk, че приема съобщения от пришълци, че обитателите на фантастична планета, въртяща се около звездата Zeta Reticuli, я предупредили, че Земята е застрашена от Планетата Х, или Нибиру.

Първоначалната дата на катастрофата беше през май 2003 г., но когато на този ден не се случи нищо, тя беше отложена за декември 2012. Тези две митични истории бяха свързани с края на древното летоброене на маите, което съвпада със зимното слънцестоене през 2012 – следователно датата на „Страшния съд” е 21 декември 2012 г.

Шумерите са първата велика цивилизация, направила много точни астрономични прогнози, включително за планетите Уран, Нептун и Плутон. Защо да не вярваме за предсказанията им и за Нибиру?

Нибиру е име от вавилонската астрология, понякога свързвано с бог Мардук. Нибиру се появява като незначителна фигура в поемата за създаването на Вавилон Енума Елиш, както е записано в библиотеката на Ашурбанипал, царя на Асирия (668–627 г. пр.н.е.).

Цивилизацията на шумерите е била в разцвет много по-рано, например от 23-тото до 17-ото столетие пр.н.е. Твърденията, че Нибиру е планета и е била известна на шумерите, се опровергават от учените, които (за разлика от Захария Ситчин) изучават и дават писмени свидетелства за Древна Месопотамия.

Шумерите наистина са били велика цивилизация, но те са оставили много малко писмени свидетелства, посветени на астрономията. Безусловно не са знаели за съществуването на Уран, Нептун или Плутон. Дори не са имали представа, че планетите се въртят около Слънцето, първата мисъл за това е изказана в Древна Гърция две хиляди години след изчезването на шумерската цивилизация.

Твърденията, че шумерите са имали добре развита астрономия, или най-малкото бог на име Нибиру, е плод на въображението на Ситчин.

Как можете да опровергаете съществуването на Нибиру, ако тя е открита през 1983 г. и съобщения за това се появиха във водещи издания? По това време я наричате Планетата Х, а по-късно тя се споменава като Ксена или Ерис (Ерида).

Инфрачервеният спътник IRAS на НАСА (NASA Infrared Astronomy Satellite), който провежда изследвания в небето в продължение на 10 месеца през 1983 г., открива много инфрачервени източници, но нито един от тях не е Нибиру, или Планетата Х.

IRAS регистрира 350 000 инфрачервени източници и първоначално много от тях не са били идентифицирани. Следват допълнителни изследвания с по-мощни уреди на Земята и в Космоса. Слуховете за „десетата планета” се разпространяват през 1984 г. след статия в Astrophysical Journal Letters, в която се обсъждат някои инфрачервени източници, които нямат „двойници” (партньори).

Впоследствие тези „тайнствени обекти” се оказаха далечни галактики (освен един обект, който представлява късче „инфрачервени завихряния”), както е публикувано през 1987 г. Нито един обект, открит от IRAS, не е планета.

Нибиру е просто мит, съществуването на който не е подкрепено с никакви факти. Упоритите твърдения за планета, която се намира „наблизо”, но е „невидима”, са абсолютна глупост.

Може би трябва да питаме за Планетата Х или Ерис, а не за Нибиру. Защо е засекретена информацията за орбитата на Ерис?

Терминът „Планета Х” се използва от астрономите, когато става дума за възможен или предполагаем обект. След като обектът бъде открит, му се дава реално име, както е например в случая с Плутон и Ерис – всеки от тях за известно време е наричан Планета Х.

Ерис е една от няколко планети джуджета, открити неотдавна от астрономите извън пределите на Слънчевата система, всички те се движат по нормални (несмущавани) орбити, които никога не приближават към Земята. Както и Плутон, Ерис е по-малка от нашата Луна. Тя се намира много далеч от нас и орбитата й никога не се приближава на повече от 4 милиарда мили. Няма никакви тайни за Ерис и нейната орбита, както лесно можете да проверите в интернет.

Опровергавате ли факта, че сте построили телескоп на Южния полюс, за да следите Нибиру?

На Южния полюс има телескоп, но той не е построен от НАСА и не се използва за изучаването на Нибиру. Строителството му е финансирано от Националната научна фондация, това е радиотелескоп и не е оптичен уред. Той не може да получава изображения. Можете да потърсите информация за него. Антарктида е прекрасно място за научни изследвания в инфрачервената област и в кратковълновия радиодиапазон, освен това има преимуществото, че обектите може да се наблюдават постоянно, без неудобствата, създавани от цикличните процеси ден-нощ.

Невъзможно е да си представим геометрия, в която обект може да се види само от Южния полюс. Дори обектът да се намира точно над южната част на Земята, той може да се види от всяка точка на Южното полукълбо.

В интернет има много снимки и видеоматериали за Нибиру. Не е ли това доказателство, че съществува?

Повечето снимки и видеоматериали имат една особеност – те изобразяват райони близо до Слънцето (очевидно потвърждаващи твърденията, че Нибиру в последните няколко години се крие зад Слънцето). В действителност това са лъжливи изображения на Слънцето, създавани от отражения, които често се наричат „блик в обектива”.

Удивен съм, че хората не могат да разпознаят този ефект. Поразен съм също, че тези снимки, изобразяващи нещо, почти толкова голямо и ярко като Слънцето („второ слънце”), се разпространяват с твърденията, че Нибиру е много слаб (мъждив) обект, за да може да се види дори с големи телескопи.

Една широкоразпространена снимка, направена с телескоп, демонстрира два вида разширяващ се газов облак далече извън пределите на Слънчевата система. Лесно ще установите, че на снимките е изобразена газовата обвивка около звездата V838 Mon в съзвездието Еднорог.

В сайта на НАСА има точно описание и красива снимка на тази звезда, направена от телескопа Hubble (вижте я тук). Друг читател, ученик в горен клас, първоначално е поразен от поместени изображения на червен „съсирек”, за който се твърди, че е планетата Нибиру. След това с Photoshop той показва как може да се получи точно такава картина.

На видео, качено в YouTube през лятото на 2008 г., се появява човек, който се намира в кухнята си и твърди, че един от обектите, открити с телескоп на НАСА, работещ в рентгеновия диапазон, е планетата Нибиру. Разказът може и да се смята за забавен, ако такива видеоизображения не се използваха да плашат хората.

Ако правителството на САЩ знае за Нибиру, не крие ли това, за да избегне паника?

Всеки може да си даде сметка, че премълчаването на лошите новини обикновено има обратен ефект и води до още по-тежки последствия, когато в крайна сметка станат известни. А в случая с Нибиру тези факти биха се появили много скоро.

Дори и да иска, правителството не може да запази тайната за Нибиру. Ако тази планета беше реална, щяха да я следят стотици хиляди астрономи – както любители, така и професионалисти. Познавам астрономическата общност – тези учени не биха пазили такава информация в тайна, дори да им наредят. Не може да се скрие планета, която се насочва към нас, в Слънчевата система.

Защо календарът на маите твърди, че краят на света ще настъпи през 2012 г.? Чувал съм, че са били доста точни в други предсказания за планетите.

Календарите съществуват, за да следят течението (хода) на времето, а не за предсказване на бъдещето. Астрономите на древните маи са били мъдри и са измислили много сложен календар. Древните календари представляват интерес за историците, но те не могат да съответстват на съвременните възможности, с които ние разполагаме за проследяване хода на времето, и нямат точността на съвременните календари. Тоест календарите, били те съвременни или древни, не са в състояние да предупреждават за това, което ще се случи в конкретен ден, например през 2012 г.

Каква е теорията за преместването на полюсите? Вярно ли е, че земната кора се завърта на 180 градуса около ядрото в определени дни, дори часове?

Промяна на посоката на въртене на Земята е невъзможна. Това никога не се е случвало и няма да се случи. Произтичат бавни премествания на континентите (например Антарктида се е намирала около екватора преди стотици милиони години), но това няма никакво отношение към твърденията за преместване на полюсите на въртене.

Много сайтове, разпространяващи информация за бедствия и катастрофи, полагат големи усилия, за да заблуждават хората. Те твърдят, че има взаимозависимост между въртенето и магнитната полярност на Земята, чиято смяна става по случаен начин на всеки 400 000 години.

Доколкото ни е известно, такава смяна на магнитните полюси е абсолютно безвредна за живота на Земята. Във всеки случай е малко вероятно смяната на магнитните полюси да стане в близките няколко хилядолетия.

Нека обобщим:
а) Посоката на въртене не е свързана с магнитната полярност.
б) Няма основание да се очаква смяна на магнитната полярност, поне не в близко време, или да се очакват неблагоприятни въздействия върху живота, ако това в крайна сметка се случи.
с) Рязка смяна на полюсите на въртене с гибелни последствия е невъзможна.

Когато повечето планети се построят в една линия през 2012 година, а Земята се намира в центъра на Млечния път, какви последствия може да се очакват от такъв парад на планетите? Може ли това да доведе до преместване на полюсите?

През 2012 г., както и по всяко друго време в близките няколко десетилетия, няма да има парад на планетите. Колкото до това, че Земята ще се намира в центъра на Млечния път, не разбирам какво означава това изказване. Ние се намираме доста далече, в края на спиралната галактика Млечен път, приблизително на разстояние 30 000 светлинни години от центъра. Въртим се около галактическия център с период 225-250 млн. години и се намираме приблизително на едно и също разстояние от него.

Колкото до преместването на полюсите, вече отговорих на този въпрос. Това, което се обсъжда в много сайтове, е построяването в редица (парад) на Земята и Слънцето и центъра на Млечния път в съзвездието Стрелец. Това става всяка година през месец декември без неблагоприятни последствия и няма основания да се очаква, че 2012-а ще се различава по нещо.

Плаши ме фактът, че Земята ще влезе в Тъмната пукнатина (Dark Rift) в Млечния път. До какво ще доведе това? Ще погълне ли тя Земята?

„Тъмната пукнатина” е популярно наименование на разсеяни облаци космически прах в ръкавите на Млечния път, които скриват обзора ни към центъра на галактиката.

Всички самозванци, които се опитват да ви плашат, използват понятия от типа на „изравняване”, „Тъмна пукнатина” „фотонен пояс”, тъй като те са неразбираеми за широката общественост. Това е много лошо, но за съжаление няма закон против лъжливата информация в интернет, с изключение на съдебната зала.

Колкото до безопасността на Земята, сега съществена заплаха са глобалното затопляне, стесняването на генофонда и вероятен сблъсък с астероиди или комети, но не и псевдонаучни твърдения за края на света през 2012 г.

Чувал съм, че магнитното поле на Земята ще измени своята полярност през 2012, когато са предсказани най-силните за цялата история слънчеви бури. Ще бъде ли унищожена нашата цивилизация?

С приближаването към периода на максимална слънчева активност (която се наблюдава на всеки 11 години), има повече слънчеви изригвания и изхвърляния на плазма. Те не представляват опасност за хората и другите видове живот на Земята. Могат да бъдат опасни за астронавти, намиращи се в Космоса или на Луната, и това е нещо, с което НАСА трябва да се научи да се бори.

Мощните изригвания може да нарушат системите за радиопредаване, да станат причина за появата на полярни сияния, да извадят от строя електрониката на спътниците, намиращи се в Космоса. Днес много спътници са конструирани да се справят с този проблем, като изключват някои чувствителни схеми и преминат в безопасен режим на работа за няколко часа. В екстремни ситуации слънчевата активност може също да разруши електропренасянето на Земята, което да доведе до изключване на електричеството в цели райони, но това се случва рядко.

Предишният период на максимална слънчева активност беше през 2001 г., затова следващата прогнозна година е 2012 – 11 години по-късно. Последният период на минимална слънчева активност беше необичайно дълъг, затова учените сега предполагат, че следващият период на максимална слънчева активност ще се забави възможно до 2013 г. Освен това детайлите на слънчевия цикъл основно остават непредсказуеми.

Магнитното поле на Земята ни защитава, образувайки голяма област в Космоса, наречена магнитосфера, в пределите на която голяма част от веществото от слънчевите изригвания се задържа или отклонява от основния курс, но няма основания да се очаква смяна на магнитната полярност в близко време.

Приятелите ми казват, че животът на Земята ще бъде унищожен през 2012 г. от удар на астероид. Вярно ли е?

Не е вярно. Земята винаги е била подложена на удари от страна на комети и астероиди, но големи удари се случват рядко. Последният голям сблъсък е станал преди 65 млн. години и е довел до измиране на динозаврите. Днес астрономите на НАСА провеждат изследване под името „Наблюдение за космическа безопасност”, което позволява да се откриват големи астероиди в околоземното пространство дълго преди да се сблъскат със Земята.

Вече сме установили, че наблизо няма астероиди, които да представляват заплаха. Тази работа се води открито и откритията всекидневно се поместват на сайта на програмата NEO (Near Earth Object program ) на НАСА (neo.jpl.nasa.gov).

Ако планетата Нибиру е лъжа, защо няма опровержение? Как можете да допускате такива истории да плашат хората?

На сайта на НАСА ще намерите много съобщения, които разобличават лъжата за „Нибиру 2012”. Тези лъжливи истории нямат нищо общо с НАСА и не се основават на нейни данни.

Но учените от НАСА, както и от други организации, признават, че тази лъжа, насочена да плаши хората, е фактор, който ги отклонява от по-важни научни проблеми. Живеем в страна, в която има свобода на словото, а това подразбира и свобода на лъжата. Трябва да се радвате, че няма цензура. Но ако се ръководите от здравомислието, съм сигурен, че можете да разпознаете лъжливата информация. Колкото повече се приближаваме до 2012 г., толкова лъжата става по-очевидна.

Можете ли да докажете, че съществуването на Нибиру е лъжа?

Нелогично е да се опитваме да доказваме, че „денят на Страшния съд през 2012” е лъжа. Въпросите ви трябва да бъдат отправени към защитниците на теорията за края на света, за да докажат те, че говорят истината, а не НАСА да доказва, че това е лъжа.

Въпреки това астрономията е на ниво, в което може да предложи доста силни аргументи в подкрепа на твърдението, че Нибиру не съществува. Голяма планета (или кафяво джудже) в нашата Слънчева система щеше да е известна на астрономите от много години, както косвено – по гравитационното смущение върху други обекти, така и с преки наблюдения в инфрачервения диапазон.

Ако голям обект преминава през вътрешната част на Слънчевата система на всеки 3600 години, щяхме да сме установили разрушителното му влияние върху орбитата на планетите.

Не е нужно да вярвате на думите ми. Използвайте здравата логика. Виждали ли сте Нибиру? През 2008 г. много сайтове твърдяха, че тя може да се наблюдава с невъоръжено око от пролетта на 2009. Познавате ли любители астрономи, които я наблюдават? Виждали ли сте снимки на Нибиру или обсъждането й в популярни астрономически издания? Помислете за това. Никой не може да скрие Нибиру, ако тя съществува.

Има дори сайтове, които продават книги и записи за Нибиру или дори „рецепти за оцеляване”. Много е печално, докато в същото време съществуват толкова много нерешени глобални въпроси, хората да вярват в лъжливи твърдения. В заключителната глава на своята книга по астрономия – „На лов за Планетата Х” Говърд Шилинг пише:

„Много работа предстои на археолозите и астрономите, които се отнасят скептично към Нибиру и обясняват с научна точност кое не е точно така в тази фалшива космическа приказка. А на 22 декември 2012 г. ще се появи нова неправдоподобна история и целият цирк ще започне отначало. Защото колкото и нови небесни тела да се открият в нашата Слънчева система, винаги ще има потребност от тайнствената Планета Х”.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase