Изображение: NASA/JPL/Space Science Institute

Първоначално се появява ярка бяла точка в Северното полукълбо на Сатурн. Няколко дни по-късно точката става по-голяма и "по-буреносна". Скоро планетата е обгърната от буря, съпроводена от светкавици, чийто интензитет е хиляди пъти  по-голям от този на светкавиците на Земята, съобщи Асошиейтед прес.

Космическият апарат "Касини" и наземни телескопи следят тази турбулентност от декември м.г. Става въпрос за буря, която е видима от Земята и е известна като Голямото бяло петно. Нещата стават все по-страховити, заяви Линда Спилкър от Лабораторията за реактивни двигатели на НАСА.

Подобни аномалии във времето са рядко срещани на Сатурн, където атмосферата е мъглива и спокойна. От 1876 г. астрономи са наблюдавали едва 5 други мегабури на Сатурн.

Това е единствена по рода си буря, увери експертът по космическа метеорология Андрю Ингърсол от Калифорнийския технологичен институт.

Учени отдавна изследват метеорологичните условия на други планети. Голямото червено петно на Юпитер е подобна на ураган буря, която бушува от векове. Марсиански сонди и роувъри често са оборудвани с уреди за изследване на метеорологичните условия, за избягване на пясъчните бури и за откриване на подходящи места за зимуване.

Учени установили, че интензитетът на светкавиците по време на бурята на Сатурн е 10 000 пъти по-голям от този на светкавиците на нашата планета. Резултатите от изследването са  публикувани в сп. "Нейчър".

Това изследване включва най-детайлните наблюдения на подобно драматично събитие, поясни Питър Рийд от Оксфордския  университет.

Метеорологичните условия на Сатурн се различават от тези на  Юпитер и на Земята. Бурите на нашата планета могат да бъдат  локализирани и обикновено не продължават дълго. Бурите на Юпитер обаче могат да продължат с дни и светкавиците там са по-често  срещани, отколкото на Сатурн.

Откакто влезе в орбита около Сатурн през 2004 г., "Касини" е наблюдавал 10 бури в южното полукълбо на планетата. Те обаче  бяха по-слаби в сравнение с новата, която е и първата,  наблюдавана в Северното полукълбо на Сатурн.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase