Изображение:VLT ESO

Най-яркият и едновременно с това най-древният от известните на астрономите звездни обекти беше открит от британски учени и техни колеги от Южноевропейската обсерватория, съобщи сп. "Нейчър".

Загадъчното космическо образувание е квазар, разположен на разстояние около 13 милиарда светлинни години от Земята. А това означава, че е възникнал "само" 770 млн. години след Големия взрив, който, според съвременните представи, е дал началото на нашата Вселена преди около 13,7 млрд. години.

Предишният рекорд бе на звезден обект, възникнал 870 млн. години след Големия взрив.

Квазарът е астрономически звезден обект. Много астрономи вярват, че квазарите са най-отдалечените обекти във Вселената. Излъчват огромно количество енергия - те могат да бъдат няколко милиарда пъти по-ярки от Слънцето. Смята се, че източникът на тяхната енергия са огромни черни дупки в центъра на галактиките, където са разположени самите квазари.

Понеже тяхната яркост е много голяма, те закриват светлината на останалите звезди в същата галактика.

Въпреки своята огромна яркост, квазарите не се виждат с просто око заради огромното разстояние, което ни разделя от тях.

Енергията на квазарите пътува милиарди години, докато достигне до Земята. По тази причина, изучаването на квазарите може да даде на астрономите информация за ранното състояние на Вселената.

Според учените новооткритият квазар ULAS J1120+0641 излъчва светлина, която е 60 трилиона пъти по-ярка от тази на Слънцето. Масата на "зареждащата" го черна дупка достига 2 млрд. слънчеви маси.

Учените се надяват с помощта на най-яркия и древен квазар ULAS J1120+0641 да намерят решение на една от главните загадки на съвременната наука - еволюцията на Вселената от момента на нейното раждане в катаклизма на Големия взрив.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase