Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Астрономи идентифицираха гигантска черна дупка, която е на път да погълне своята звезда компаньон, съобщи сп. "Сианс е авнир".

Масата на черната дупка, разположена в бинарната система XXTE J1859 226 в съзвездието Малка лисица, е 5,4 пъти по-голяма от тази на Слънцето. Черната дупка всмуква материя от своята звезда компаньон, за което свидетелства наличието на спирален диск от материя, сформиран в рамките на процес, известен като акреция.

Подобни бинарни системи са съставени от компактен обект - неутронна звезда или черна дупка, и "нормална" звезда.

Неутронните звезди и черните дупки са останки от масивни звезди след смъртта им. Повечето известни на учените неутронни звезди са с маса, която е около 1,4 пъти по-голяма от тази на Слънцето. Масата на някои неутронни звезди обаче е над 2 пъти по-голяма от слънчевата.

Астрономите смятат, че когато масата на неутронна звезда е над 3 пъти по-голяма от слънчевата, тази звезда става нестабилна и в края на краищата бива погълната от черна дупка. Резултатите от изследването ще ни позволят да увеличим познанията си за смъртта на масивни звезди, образуването на черни дупки и еволюцията на подобни бинарни системи, заяви Хесус Корал Сантана от Института по астрофизика на Канарските острови.

Гигантската черна дупка всъщност е открита през 1999 г. Оттогава астрономи непрестанно са я наблюдавали с помощта на телескопите "Исак Нютон" и "Уилям Хершел", както и с Големия телескоп на Канарските острови - най-големия в света оптичен инфрачервен телескоп, който е снабден с 10,4-метрово огледало.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase