Снимка: БГНЕС

Като част от медицински експеримент 16 лабораторни мишки ще се присъединят към екипажа на совалката "Дискавъри", която трябва да излети в сряда, съобщи ЮПИ.

С експеримента НАСА иска да разбере защо космическите полети правят хората по-уязвими към инфекции с вируси и бактерии. По този проблем космическата агенция работи отдавна.

Още от мисиите "Аполо" разполагаме с данни, че астронавтите стават по-предразположени към инфекции по време на полет и незабавно след него, заяви д-р Роберто Гарофало от Тексаския университет в Галвстън.

Астронавтите, изглежда, са по-уязвими към простуда, грипни вируси, инфекции на пикочните пътища, вируси като този на Епщайн-Бар, които могат да се реактивират под въздействието на стреса по време на космически полет, допълни той.

Това сътрудничество между университета и изследователския център "Еймс" на НАСА в Маунтин вю, Калифорния, ще е последното имунологично изследване в рамките на програмата на совалките.

Два часа след като "Дискавъри" се завърне на Земята, у 8 от мишките ще бъде вкаран респираторен синцитиален вирус, който често заразява двегодишни деца. Останалите мишки ще бъдат оставени в сходни условия и също ще бъдат изложени на вируса.

Учени ще извършат генетични и протеинови изследвания на белите дробове и носните тъкани у двете групи гризачи.

В космическата среда има много фактори, за които знаем, че влияят върху имунната система – микрогравитация, радиация и дори различни възможности за хранене, отбеляза д-р Гаротало. Тези фактори въздействат за относително кратък период, увери той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase