В Големия адронен колайдер започнаха последните експерименти за 2010 година, съобщи РИА Новости. Сега се извършва сблъсък на протони. Според ръководителя на  експеримента Андрей Голутвин той ще завърши след седмица.

Неотдавна физици от Европейския център за ядрени изследвания (ЦЕРН), които работят с Големия адронен колайдер на френско-швейцарската граница, успяха с половин месец по-рано да постигнат поставената при пускането на ускорителя цел – да увеличат до края на 2010 година светимостта до 10 на 32-ра степен частици в секунда на квадратен сантиметър, припомни Голутвин. 

Светимостта е една от основните характеристики, от които зависи честотата на сблъсъка на протони на срещащите се лъчи. Колкото по-висока е светимостта, толкова по-често се сблъскват елементарните частици в сноповете.

След като завърши сеансът със сблъсъка на протони, ще започнат експерименти с оловни йони, а след това Големият адронен колайдер ще бъде спрян за новогодишна ваканция.

Големият адронен колайдер, разположен в 27-километров тунел край Женева, е най-големият ускорител на елементарни частици в света. Той бе открит на 21 септември 2008 година, но поради авария експериментите започнаха през есента на 2009 г.

На полупълна мощност Големият адронен колайдер заработи през март 2010 година. Целта на най-големия ускорител на частици в света е да бъде установено как се е формирала Вселената, когато преди 13,7 милиарда години Големият взрив е разпилял материя с огромна скорост и енергия. От тази материя са се развили слънца, звезди, планети и накрая самият живот.

Когато Големият адронен колайдер заработи с пълна мощност, ще могат да бъдат възпроизведени условията, които са съществували само една милиардна от секундата след Големия взрив.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase