Снимка: БГНЕС

Владимир Путин използва речта си за Деня на победата тази година, за да предупреди, че руските бойни сили са "винаги готови", но призна, че страната преминава през "труден период".

Днес се навършват 79 години и Путин се обърна към хората на Червения площад, опитвайки се да говори за военния капацитет на страната си в реч, насочена колкото към чуждестранната публика, толкова и към местната.

По време на тазгодишната си реч Путин призна, че Русия преминава през "труден период", тъй като "бъдещето на родината зависи от нас".

"Днес в Деня на победата осъзнаваме това още по-остро", каза той, преди да предупреди: "Нашите стратегически сили винаги са в бойна готовност."

"На Запад биха искали да забравят уроците от Втората световна война, но ние помним, че съдбата на човечеството се реши в грандиозни битки край Москва и Ленинград, Ржев, Сталинград, Курск и Харков, край Минск, Смоленск и Киев, в тежки кръвопролитни битки от Мурманск до Кавказ и Крим. През първите три дълги, трудни години на Великата отечествена война Съветският съюз и всички републики от бившия Съветски съюз се бориха с нацистите почти един срещу един, докато почти цяла Европа работеше за военната мощ на Вермахта. В същото време бих искал да подчертая: Русия никога не е омаловажавала значението на втория фронт и помощта на съюзниците. Ние почитаме смелостта на всички войници от антихитлеристката коалиция, членовете на Съпротивата, партизани, смелостта на народа на Китай, който се бори за своята независимост срещу агресията на милитаристична Япония. И винаги ще помним, никога, никога няма да забравяме нашата обща борба и вдъхновяващи традиции на съюз", каза Путин в речта си.

Руският лидер натърти, че руските ядрени сили са винаги в бойна готовност, като се обърна към огромните редици на руските военнослужещи.

"Днес виждаме как се опитват да изопачат истината за Втората световна война. Пречи на онези, които са свикнали да основават колониалната си политика на лицемерие и лъжи. Те събарят паметници на истинските борци срещу нацизма, издигат на пиедестал предателите и нацистките съучастници, зачеркват паметта за подвига и благородството на воините освободители, за голямата саможертва, която са дали в името на живота", заяви той.

Путин каза, че Русия ще направи всичко възможно, за да избегне глобална конфронтация, но няма да позволи на никого да я заплашва. Той заяви, че историята на Втората световна война е била изопачена и използва речта, за да изпрати послание до руските войски, които се бият в Украйна, опитвайки се да укрепи морала им, докато войната продължава да се проточва. 

"Празнуваме Деня на победата в контекста на специална военна операция. Всички негови участници - тези, които са на предната линия, на линията на бойния контакт - са нашите герои. Прекланяме се пред вашата упоритост и саможертва, всеотдайност. Цяла Русия е с вас."

Той почете с минута мълчание по време на речта си за загиналите руски войници. А словото си завърши със: "Слава на въоръжените сили, на Русия, на победата"

Откакто дойде на власт в последния ден на 1999 г., Путин превърна 9 май във важна част от своя политически дневен ред, включващ демонстрации на военна мощ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase