Снимка: архив, БГНЕС

Украинската армия заяви, че е свалила руски стратегически бомбардировач Ту-22 след днешната руска атака с ракети и дронове срещу Украйна, предаде Ройтерс.

"За първи път зенитно-ракетни подразделения на ВВС в сътрудничество с военното разузнаване на Украйна свалиха стратегически бомбардировач с голям обсег на действие Ту-22М3, който може да носи ракети Х-22, използвани от руската армия за атаки срещу украинските градове", съобщи командирът на украинските ВВС Микола Олешчук в "Телеграм".

Още по темата
Той добави, че украинските сили са унищожили днес за първи път две ракети Х-22.

"Украйна се нуждае от повече средства и ракети, за да защитава по-добре фронтовите райони от руските атаки", каза Олешчук, цитиран от агенция Укринформ.

Един от членовете на екипажа на руския бомбардировач, който според Русия се е разбил в Красногвардейския окръг на Ставрополския край, е загинал. Издирването на четвъртия летец продължава, съобщи в канала си в "Телеграм", губернаторът на региона Владимир Владимиров, цитиран от ТАСС.

По-рано днес руското министерство на отбраната, цитирано от Ройтерс, съобщи, че стратегически бомбардировач Ту-22М3 се е разбил тази сутрин в южната част на Ставрополския край. Министерството първоначално обяви, че четиримата пилоти на бомбардировача са катапултирали и трима от тях са били спасени и че продължава издирването на четвъртия член на екипажа. Според отбранителното ведомство катастрофата изглежда е била причинена от техническа неизправност.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase