Снимка: архив, БГНЕС

Московски съд наложи присъда от 2,5 години затвор на руския правозащитник Олег Орлов по обвинение в дискредитиране на въоръжените сили, предадоха Франс прес и Ройтерс.

Международни наблюдатели осъдиха процеса като политически мотивиран.

70-годишният Орлов беше един от лидерите на правозащитната група "Мемориал" в продължение на над 20 години. "Мемориал" стана съносител на Нобеловата награда за мир през 2022 г., година след като Русия я забрани и разпусна.   

В момента на произнасяне на присъдата Орлов намигна на съпругата си Татяна и ѝ каза "Таня, ти ми обеща". Изглежда, че искаше от нея да не плаче, отбелязва АФП.

Десетки поддръжници на Орлов дойдоха в съда, за да изразят един от последните критици на Кремъл, който не е зад решетките или в изгнание в чужбина. В последните си думи Орлов осъди "задушаването на свободата" в Русия и "влизането на руски войски в Украйна".

"Не се разкайвам за нищо и не съжалявам за нищо", заяви още той.

Освен това Орлов определи като "убийство" смъртта на опозиционния лидер Алексей Навални, умрял в затвор в Арктика на 16 февруари.

Осъденият призова поддръжниците на руската опозиция "да не губят смелост".

На предишен процес през октомври миналата година Олег Орлов беше признат за виновен в дискредитиране на руските въоръжени сили и му беше наложена глоба, много снизходителна присъда за руската съдебна система. Това беше поисканото от прокуратурата наказание, но по-късно обвинението промени позицията си и обжалва решението. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase