Снимка: БГНЕС

Прессекретарят на Алексей Навални Кира Ярмиш каза пред независимата телевизия TV Rain, че руските власти "явно се опитват да прикрият доказателствата" и "затова крият тялото на Навални".

Ярмиш отбеляза, че властите все още не са обявили официална причина за смъртта на Навални и че няма доказателства за твърдението на руските държавни медии, че политикът е починал от тромб.

Представител на затвора на Арктическия кръг, където почина Алексей Навални, каза на майката на политика, че синът й е починал от "синдром на внезапна смърт", според сътрудника на Навални Иван Жданов.

"Ние ясно разбираме, че колонията лъже - това вече е очевидно. Няма съмнение, че това убийство е планирано. В момента нямаме никаква информация, освен официалното потвърждение на колонията за смъртта му. В момента изискваме тялото на Навални да бъде предадено на семейството му и призоваваме всички да го поискат заедно с нас. Това е най-важното, което може да се направи", заяви тя.

"Всички видяхме видеото на Алексей от съда в четвъртък. Той се усмихваше и шегуваше, а това е още една индикация, че смъртта му не може да е резултат от естествени причини", допълни Ярмиш.

Оказва се, че тялото на опозиционера не е пристигало в моргата

Ярмиш заяви, че служител на затвора е казал, че тялото на Навални е било откарано в Салехард, град в близост до затворническия комплекс, от руски специалисти, които извършвали "проучване".

Служител на единствената морга в Салехард обаче заяви пред Ройтерс, че тялото на Навални все още не е пристигнало.

"В Салехард имаме една единствена морга", каза той. "Не съм получавал никого, никакви тела... никакви документи."

Запитан дали тялото може да е пристигнало преди да започне смяната му в 8 ч. сутринта, служителят отговори: "Никой не ми е предал нищо. Мисля, че ако такова тяло ни беше доставено, щях да бъда уведомен веднага."

Руските следователи са информирали един от адвокатите на опозиционния лидер Алексей Навални, че причината за смъртта му в затвора все още не е известна. Резултатите от нов преглед на тялото ще бъдат достъпни едва следващата седмица. Ярмиш обвини служителите в "лъжа", за да избегнат предаването на тялото на семейството.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase