Снимка: БГНЕС

Външният министър Сергей Лавров обвини Евросъюза, че се опитва да изгони Русия от Централна Азия, но блокът се проваля, предаде АФП.

Влиянието на Москва върху региона, който смята за своя сфера на влияние, намаля след офанзивата в Украйна. В същото време освен Русия за влияние в Централна Азия се борят Европа, Турция, Иран и Китай.

"Европейският съюз не крие намеренията си по всякакъв начин да ограничи (Русия) и да я изтласка от Централна Азия и Южен Кавказ", посочи Лавров в интервю, излъчено в неделя. "Тези опити са безполезни. Ние исторически сме присъствали там и няма да изчезнем", каза той.

Лавров даде интервю в кулоарите на посещението си в Казахстан тази седмица, по време на което руският президент Владимир Путин се срещна с казахстанския си колега Касим-Жомарт Токаев.

Посещението на руското ръководство в Казахстан дойде седмица след отделно посещение в Казахстан на френския президент Еманюел Макрон. Френският лидер похвали страната, "която отказва да бъде в дъното на подчинението на няколко сили", което бе възприето като намек за Русия.

Лавров отговори, че изявленията на Макрон са „доста нагли за дипломатическия език“. Президентският говорител Дмитрий Песков изтъкна, че западните страни инвестират в Централна Азия, за да изтласкат Русия.

Бившите съветски републики в Централна Азия, които се стремят да диверсифицират международните си партньорства, станаха арена и свидетели на бурна дипломатическа активност тази седмица, включително посещението на турски и ирански лидери в Узбекистан.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase